ATV

Poslanik SNSD-a u NSRS

Mazalica za ATV: Optužnica politički instruisana

  • Izvor: ATV
  • 11.08.2023. 19:47

Poslanik SNSD-a u NSRS Srđan Mazalica kaže za ATV da je optužnica Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića politički instruisana i ukoliko dođe do suđenja, to će biti najbesmisleniji proces u istoriji prava.

"Definitivno je politički instruisana. Pretpostavljamo da se radi o pojedinim ambasadama u BiH, prije svega američkoj. Ali ako dođe do tog procesa, to će biti najbesmisleniji proces u istoriji prava. Tužilaštvo BiH i Sud BiH ako dođu u poziciju da tuže i sude Milorada Dodika i Miloša Lukića, dovešće sebe u poziciju da pozicioniraju visokog predstavnika u ustavno-pravnom sistemu BiH koji tu ne postoji, postoji samo u Aneksu 10", kaže Mazalica.

Zakon po kojem će se suditi Dodiku i Lukiću koji je nametnuo Šmit je srednjovijekovni zakon, poručuje Mazalica i objašnjava da je jedan čovjek kriminalizovao nepostupanje po njegovoj volji.

"Ako se Sud i Tužilaštvo dovedu u situaciju da primjenjuje zakone koji nepostoje u ustavno-pravnom sistemu BiH, kao što ni oni nisu u Ustavu BiH, onda nama ostaje samo mogućnost da donesemo zakon o neprimjenjivanju odluka i nepriznavanju Suda i Tužilaštva u Republici Srpskoj prema čemu nećemo pristati na jedno nakaradno djelovanje svih u toj vertikali - Tužilaštvo, Sud, Šmit, Ambasada SAD-a", kaže Mazalica.

Govoreći o saopštenju Ambasade SAD-a, Mazalica kaže da je ono licemjerno.

"Licemjerna je konstatacija američke Ambasade da su zakoni isti za sve. Radi se o Zakonu koji je nametnut i nije mogao da se primijeni ni na kome drugom osim na Dodiku i Lukiću. On je nametnut s ciljem da se krivično gone Dodik i Lukić i drugi koje protive odlukama Kristijana Šmita", kaže Mazalica.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: