ATV

Суд БиХ

Нема објективности у процесу против Додика и Лукића

 • Извор: АТВ
 • 04.12.2023. 19:05

Мјесто извршења наводног кривичног дјела које одбрана не признаје, пребивалиште оптужених и свједока, сумња у објективност и непристрасност Суда БиХ, преношење изјава у сарајевским медијима Кристијана Шмита, амбасадора САД-а и Велике Британије у Сарајеву, званичника попут министара у Сарајеву који прејудицирају кривицу и на тај начин озбиљно контаминирају овај случај неприхватљивим притиском на Суд БиХ. Све ово су разлози да се судски поступак против предсједника Српске и в.д. директора службеног гласника из Суда БиХ пребаци у Основни суд у Бањалуци, јасан је Горан Бубић.

Осим тога, каже Бубић, не треба заборавити и јавну полемику и очигледну нетрпељивост између Милорада Додика и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, што јасно показује да суђење не може бити правично. Док се захтјев не ријеши, упозорава Бубић, нема ни услова за одржавање главног претреса. 

"Ми овдје видимо једну очигледну нетрпељивост која произилази из ових изјава и уистину разумно је закључити да у случају суђења пред Судом БиХ предсједник Републике и господин Лукића неће имати поштено суђење. У изостанку смиривања ове једне атмосфере, и стварања разуме атмосфере која прати суђење, то смиривање је изостало, тако да смо се ми одлучили да поднесемо овај приједлог“, каже адвокат предсједника Републике Српске Милорада Додика Горан Бубић.

Оно што је свима јасно јесте да  у овом процесу објективности нема. Од почетка саме истраге до главног претреса све је рађено у рекордно брзом року, каже Милан Петковић. 

Шта пише у приједлогу за преношење вођења поступка са Суда БиХ на надлежни суд у Бањалуци

Шта пише у приједлогу за преношење вођења поступка са Суда БиХ на надлежни суд у Бањалуци

"Када знамо да је Суд БиХ и његова првостепеност и другостепеност под једним кровом, односно и да је апелационо одјељење под надлежношћу предсједника истога Суда не можемо много вјеровати у правду у овом случају“, каже адвокат Милан Петковић.

И то најбоље говори о БиХ, јасан је Огњен Тадић.  

"У овој земљи нико не очекује да коначно буду одговорни они који су одговорни за Кравице, Чемерно, Подравањама, злочине Ел муџахида, злочине у Бугојну и на другим мјестима али изгледа мисле да неко треба одговарати због тога што не поштује вољу самозваног високог представника који то није по било ком основу и који се појављује у улози узурпатора“, поручује савјетник предсједника Републике Српске Огњен Тадић.  

Све то су докази да је ово политичко питање. Управо због тога можемо бити спремни на свакакве сценарије, упозоравају у Српској.

Пратите нас и путем Вибера

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ‘Бизнис клуб’ приближава економију и пружа релевантне актуелности из области економије и привреде, прати економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражује њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:55 Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.