Snježana Novaković-Bursać

"Neprincipijelnost SDA obilježila protekle četiri godine"

  • Izvor: Srna
  • 30.08.2022.17:50

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać ocijenila je danas u Sarajevu da je karakteristika protekle četiri godine mandata bila neprincipijelnost SDA u formiranjima skupštinskih većina.

Ona je podsjetila da je po Republiku Srpsku u parlamentu BiH doneseno nekoliko štetnih odluka i da su to učinili poslanici Kluba SDS i PDP djelujući u većini sa SDA i bošnjačkim strankama.

"Nažalost, ovdje se desila štetna odluka na početku mandata u smislu izmjene Poslovnika o radu Predstavničkog doma koji je omogućio da se u nekoj konstataciji snaga dogodi da se formiraju komisije i da počne rad Predstavničkog doma bez poslanika iz Republike Srpske", rekla je Novaković-Bursać novinarima u Sarajevu.

Kao drugu štetnu odluku, ona je navela učešće poslanika SDS-a i PDP-a u donošenju Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta.

"Svaka neistina, pogotovo o Drugom svjetskom ratu, kako je plasirana u ovoj rezoluciji, je štetna kako po istinu tako i po ionako komplikovane odnose u BiH", rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a.

Ona je ukazala da je u ovom trenutku najzgodnije tražiti krivca u srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i SNSD-u.

"Neko ko je uporno promovisao praksu da Ustavni sud ima pravo da donosi neustavne odluke, da u tom Ustavnom sudu sjede strani državljani i da visoki predstavnik ima pravo donositi zakone, potpuni je krivac za ono u čemu se danas nalazimo i što se zove nefunkcionalnost institucija BiH", istakla je Novaković-Bursać.

Ona je podsjetila da su sve aktivnosti SNSD-a bile reakcije i da je ovoj stranci godinu dana opstruisan legitimni ulazak u vlast na nivou zajedničkih organa kako bi se duže zadržala kompozicija SDS-a i PDP-a.

Novaković-Bursać ocijenila je da su SDS i PDP 2014. godine bili izborni gubitnici, te da im je kao takvima cijena nelegitimnog bitisanja u "sarajevskim foteljama" plaćena kroz mnogostruko štetne odluke po Republiku Srpsku i njen integritet.

Šef Kluba SNSD-a podsjetila je da se ova stranka jedva izborila da dođe u poziciju formiranja Savjeta ministara, nakon čega su došle odluke Ustavnog suda i Valentina Incka na koje je su poslanici ove stranke morali reagovati.

"Radilo se o iznuđenim političkim reakcijama SNSD i koalicionih partnera na kontinuirane atake na ustavnu strukturu i nadležnosti Republike Srpske na koje smo dužni odgovoriti i uvijek ćemo odgovoriti onim sredstvima koja su nam na raspolaganju", naglasila je ona.

Novaković-Bursać je podsjetila da je Klub SNSD-a u nekoliko navrata pokušao da ponudi rješenja pri donošenju suštinski važnih zakona, prije svega o načinu izbora sudija stranaca u Ustavnom sudu, te zakona o zabrani zloupotrebe termina genocid, za koje nije bilo razumijevanja.

"Sve ostalo što se ovdje dešavalo je rezultat krupnih nasrtaja na suverenitet i na parlamentarizam kao takav koji su se dešavali od Valentina Incka, posljednjeg visokog predstavnika kojeg smo imali. Nažalost, neke kolege koji su takođe poslanici smatraju da bilo koji stranac ima pravo u ime nas poslanika donosi zakone. Mi na takvu praksu ne pristajemo niti ćemo pristajati. U tom smislu smo takođe djelovali i djelovaćemo principijelno", poručila je Novaković-Bursać.

Ona je podvukla da će SNSD svoje račune vrlo rado položiti javnosti Republike Srpske i glasačima izrazivši uvjerenje da će i u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarene skupštine BiH Klub SNSD-a i stranaka koje okupi u svojoj koaliciji biti dominantan.

"Pred nama su izbori koje lično želim da proteknu u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da se građani izjasne onako kako misle i žele", navela je Bursaćeva.

Ona je podsjetila i na štetnu odluku u vezi sa skandaloznim izborom članova Centralne izborne komisije BiH.

"Zbog građana Republike Srpske, zbog zaštite svega onog što SNSD predstavlja učestvovaćemo i pobjediti na izborima. Ali nikad nećemo prestati da ukazujemo na štetnost takvih odluka i na sve ono što je radio takav sastav CIK-a za koji možda možemo pretpostaviti da će pokušati i u narednom izbornom ciklusu u smislu ataka određene političke strukture", dodala je Novaković-Bursać.

Ona se osvrnula i na obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Banjaluci, ocjenjujući da vlasti PDP-a u tom gradu predstavlja kontinuitet izdajničke politike koja se vodi i u dijelu Instituta za nestala lica.

Šef Kluba SNSD-a je podsjetila da Institut već desetak godina ima potpuno nelegalnu upravljačku strukturu, te da u Kolegijumu direktora Instituta i sada sjede predstavnici SDS i PDP-a.

Prema njenim riječima, taj i takav Kolegijum direktora Instituta za nestala lica potpisao je sramni spisak od samo 17 građana koji su stradali na Kazanima koji je poslužio za još sramniji spomenik na tom stratištu.

"Izgleda da je zahvaljujući takvom spomeniku gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić dobila na poklon od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića česmu u Banjaluci", rekla je Novaković-Bursać ukazujući da i to predstavlja kontinuitet štetne politike koju vodi opozicija.

Ona je navela da porodice srpskih žrtava obilježavaju Dan nestalih na drugačiji način i ukazuju na nerad i sramno djelovanje Instituta za nestala lica koji gotovo da nema rezultata u traženju nestalih lica uopšte.

"Kada to dovedete u Banjaluku, obilježavate i dajete legitimitet tom štetnom i sramnom djelovanju te institucije ne znam kako to šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać.