Član Predsjedništva SNSD-a

Novaković Bursać: Preporuka Evropskog parlamenta ne može donijeti ništa dobro

 • Izvor: Srna
 • 18.01.2023.18:29

Član Predsjedništva SNSD-a Snježana Novaković Bursać ne vidi ništa dobro u preporuci Evropskog parlamenta za uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske, uz napomenu da nijedna rezolucija nema obavezujuću snagu.

Bursaćeva je danas ukazala da je i ranije bilo sličnih preporuka, ukazujući da je najveći problem temelj na osnovu kojeg je došlo do preporuke Evropskog parlamenta, koja se bazira na izvrnutim tezama i tvrdnjama o aktivnostima koje vode ka secesiji.

"To je temeljna neistina i samim tim to preporuku kao takvu dovodi u opasnost i problem njene ispravnosti. Niti jedna aktivnost Dodika i vlasti u Republici Srpskoj nije bila usmjerena u drugom pravcu, osim očuvanja ustavne strukture i principa vladavine prava. A, princip vladavine prava je jedan od osnovnih principa funkcionisanja EU", rekla je Bursaćeva.

Član Predsjedništva SNSD-a je navela da se iz nekih krugova mnogo radilo na tome da se izlobira takva formulacija, izrazivši uvjerenje da takva preporuka neće proći Evropski savjet jer bi tako nešto samo unijelo nepotrebnu nervozu i tenzije.

Govoreći o NATO integracijama BiH i posjeti člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića sjedištu Sjeveroatlantske alijanse u Briselu, Bursaćeva je podsjetila na jasan politički stav većine stranaka u Republici Srpskoj, izražen kroz Deklaraciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti Srpske i kasnije u bitnom segmentu Programa reformi BiH.

"Nikada nismo rekli da ne treba sarađivati sa NATO-om, ali u ovom trenutku odluka o članstvu nije tema. To ne treba da bude tema znajući da o tome nemamo konsezus", rekla je Bursćeva.

Ona je podsjetila na izjavu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović da je Bećirović tokom posjete Briselu nije iznosio stavove Predsjedništva BiH, navodeći da mu očito treba utemeljenje u biračkom tijelu u Federaciji BiH.

"Partneri, kao što je rekla predsjedavajuća Savjeta minitara Borjana Krišto i (lider HDZ-a) Dragan Čović trebaju biti svjesni stava Republike Srpske i da ne treba posezati za takvom vrstom tema", napomenula je Bursaćeva za BHRT-u.

Kada je riječ o kandidatskom statusu, Bursaćeva smatra da kretanje BiH ka EU nije samo stvar ove zemlje, nego i odnosa evropskih institucija kao takvih, izrazivši nadu da će se taj proces u budućem periodu razvijati u dobrom pravcu.

Bursaćeva je navela da sastav Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odražava izbornu volju naroda Republike Srpske, izrazivši očekivanje da će četiri delegata iz SNSD-a i delegat iz SDS raditi kao jedinstveni klub.

Govoreći o odnosima unutar Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bursaćeva je istakla da se bez SNSD-a definitivno neće moći donositi odluke, a ukazala je i da su prethodni mandat vlasti u BiH karakterisali kruti stavovi, nametanja, uslovljavanja, što ovih dana mediji i visoki funkcioneri SDA priznaju.

"Nemoguće je tako funkcionisati i opstruisati izborni kapacitet koji dolazi u konkretnom slučaju iz Republike Srpske. Nije moguće i nije pametno. Tražimo od partnera da prihvatimo jedni druge u kapacitetu koji nam je dao Ustav i birači", rekla je Bursaćeva.

Ona smatra da će novi saziv Savjeta ministara sigurno biti formiran do kraja januara, te očekuje od stranaka okupljenih oko SDP-a i NIP-a da imaju drugačiji pogled u odnosu na SDA kada je riječ o trenutnoj stuciji u zemlji i u pogledu njene budućnosti.

Bursaćeva očekuje da će biti mnogo posla u narednom periodu na Izbornom zakonu, u kojem, kako kaže, nema propisana procedura kako se razrješvaju dužnosti članovi Centralne izborne komisije, ali da je opšte pravilo da organi koji su izabrali i imenovali određene ljude na neke pozicije mogu da ih smijene.

 • 12:35 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:50 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Jedna od najgledanijih turskih serija sa gotovo pa nemogućnom ljubavnom pričom neće vas ostaviti ravnodušnim.