Вишеград

Обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата

 • Извор: АТВ
 • 14.02.2024. 19:17

Небојша Кнежевић, борац прве категорије Војске Републике Српске, присјетио се ратних дана на ратиштима у Вишеграду и на Трескавици. Како и сам каже, мучни дани рата сваки пут би постајали још тежи страдањем пријатеља и сабораца из рова.

„Па најгоре ми је било када су биле тешке борбе, када ти погине друг, то су најтежи моменти. Другари који су били са тобом у рову или у јединици када погину, то нам је најтеже падало. Нормално, ми смо ту дијелили судбину, дан и ноћ смо ми ту били“, испричао је Небојша Кнежевић, борац прве категорије.

Сјенама оних који су отргли српски народ од раља окупатора прије 220 година, али и онима који су уткали животе Републике Српске, поклонио се и премијер Српске  Радован Вишковић

„Онда се поставља право питање: Зашто су људи овдје иза нас положили своје животе? Због чега? Да бисмо ми данас у миру као били добри момци неким амбасадорима и амбасадама и да им поклонимо ово што је крвљу плаћено и стварано“, поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

„Република Српска је симбол слободе и Република Српска је гарант опстанка српског народа на овим просторима. И ми као представници Републике Србије, увијек ћемо бити уз српски народ у Републици Српској. Србија има и ту обавезу, Србија је потписник Дејтонског мировног споразума и Србија је дужна да штити Дејтонски мировни поредак“, истакао је Дејан Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Парастос се служио и у Манастиру Добрун, а вијенци су положени и на споменик вожду Карађорђу, који је у вријеме Првог српског устанка са својим устаницима стигао до Манастира Добрун, држао десну обалу Дрине и размишљао о томе да пређе Дрину и стигне до Сарајева.

"Имамо моралну и Божију обавезу да се сјећамо тих људи и да у молитвеној тишини евоцирамо успомене на њих. Све док то радимо, они ће живјети вјечно, а ми као народ имамо шансу да опстанемо", навео је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

О пркосу и снази српских јунака, осим Првог српског устанка, свједочио је и претходни одбрамбено-отаџбински рат. 200 година након Првог српског устанка, борци Војске Републике Српске успјели су да одбране нашу отаџбину, уткавши у њене темеље 23.752 живота најхрабријих бораца и синова Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.