ATV

Mrkonjić Grad

Obilježeno 27 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

  • Izvor: SRNA
  • 10.10.2022. 14:13

U Mrkonjić Gradu je služenjem parastosa u Kapeli Svetog Marka i polaganjem vijenaca na Spomen-obilježje masovne grobnice i spomenik poginulim borcima u Otadžbinsko-odbrambenom ratu obilježeno 27 godina od stradanja Srba iz 13 zapadnokrajiških opština.

Obilježavanju su prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović, te predstavnici Konzulata Srbije, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, predstavnici zapadnokrajiških opština, kao i organizacija koje su proistekle iz proteklog rata.

Milunović je rekao novinarima da se ovdje dogodio veliki progon Srba i veliki masakr 1995. godine, gdje je na području 13 zapadnokrajiških opština stradalo 2.214 lica, od kojih je 753 civila.

"Do sada niko nije odgovarao po komandnoj odgovornosti, iako je podignuta optužnica protiv komandanta 5. korpusa tzv. Armije BiH. To je podignuto davno, najvjerovatnije čekaju da umre, tako da mogu da zatvore taj predmet i da po komandnoj odgovornosti za ove velike srpske žrtve ne odgovara niko", istakao je Milunović.

On je podsjetio da su Armija BiH, HVO i hrvatska vojska počinili masovne zločine na ovim prostorima.

"Uništili su sve što se moglo da uništi, opljačkali su srpsku imovinu a sa svojih ognjišta protjerano je oko 120.000 ljudi", naglasio je Milunović.

On je istakao da vjeruje u pravdu i da će doći vrijeme kad će za zločine odgovarati i oni koji su zločine počinili nad Srbima.

Milunović je naveo da u Odboru za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova obilježavaju ovo veliko stradanje Srba na republičkom nivou, kao jedan od 32 ustanovljena događaja.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da je od svih zapadnokrajiških opština, Mrkonjić Grad podnio najveću žrtvu, a pečat tome je i najveća masovna grobnica.

"Deseti oktobar je crni datum u našoj istoriji, a pozivam nosioce javnih i političkih funkcija, koji su uključeni u ovaj proces, da učine sve što je u njihovoj moći da dođemo do pravde", naveo je Vođević.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Među ekshumiranima bilo je 10 žena. Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.