Ivan Stoilković

"Opozicija i CIK pokazali da Šmit i kompanija hoće da preuzmu priču u Srpskoj"

  • Izvor: Srna
  • 12.10.2022.13:10

Predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković smatra da su se i opozicija u Republici Srpskoj i Centralna izborna komisija (CIK) BiH iskompromitovale do kraja i da su građani Srpske prozreli namjeru opozicije da želi doći na vlast uprkos volji građana, koji to neće dozvoliti.

On je rekao Srni da su opozicija u Srpskoj i CIK BiH pokazali da Kristijan Šmit i "kompanija" hoće da preuzmu priču u Srpskoj i da je vode preko onih koji su im podobni, ali su se preračunali i krajnje iskompromitovali jer su građani prozreli njihovu namjeru i neće to dozvoliti.

"Hoće one koji su protiv Republike Srpske da instaliraju na vlast da bi prosto rušili njenu poziciju. To je logika, to je stanje stvari", rekao je Stoilković.

Stoilković, koji je pravnik i stručnjak za izborno zakonodavstvo, naglasio je da CIK ima pravo samo da odlučuje o materijalnoj povredi izbornog prosesa, a ne i da vrši istražne radnje.

"Oni su htjeli da rade ono što radi Tužilaštvo, policija i ostale institucije u BiH. Kada su vidjeli da su prekoračili svoja ovlaštenja, umjesto da se povuku oni idu dalje, kao probno brojanje. To je kompromitacija cjelokupne priče", smatra Stoilković.

On naglašava da ne može da bude osporavan rezultat za predsjednika Republike Srpske, a da se ne ospori nijedan drugi izborni rezultat.

"U najmanju ruku niste principjelni, nego manipulišete", ukazuje Stoilković.

On je dodao da je cijela politička priča usmjerena prema predsjedničkom kandidatu SNSD-a Miloradu Dodiku, ali da je očigledno da Dodik nije sam i da su sa njim građani Republike Srpske i mnogobrojni partneri u koaliciji koja je izvojevala ubjedljivu pobjedu.

"Kompromitacija opozicije je bila vidljiva još one večeri kada su završeni izbori. Ovo sa CIK-om je samo nastavak priče", rekao je Stoilković.

On je dodao da iz primjera Sjeverne Makedonije zna kako sada funkcioniše opozicija u Republici Srpskoj.

"Oni funkcionišu po primjeru da ih neko dovede na vlast. Jednostavno su se preračunali. Mi se ne borimo samo sa protivnicima u okruženju već se borimo sa izdajnicima iz sopstvenog naroda koji su spremni da prodaju 'vjeru za večeru'. Razumijem šta je politička korektnost i sve mi je jasno, ali ovo prevazilazi sve granice", smatra Stoilković.

Komentarišući izjavu lidera opozicije i kandidata PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić "da im nije stalo do predsjedničke pozicije već do obračuna sa kriminalom i korupcijom", Stoilković je rekao da bi, da je narod htio njihove namjere tako da tumači, oni odmah pobijedili na izborima.

"Ovo u Republici Srpskoj je toliko providno. Samo mala djeca vjeruju ovoj priči. Imali smo ovakav scenario prije četiri godine i ništa se nije promijenilo. I oni kada prave te scenarije ništa ne mijenjaju, samo ponavljaju istu priču", naveo je Stoilković.

Prema njegovim riječima, to ne može proći jer je narod postao svjestan manipulacije, a vlasti u Republici Srpskoj znaju koga imaju pred sobom.

"Nije ovo priča za malu djecu, ovo je borba za opstanak Republike Srpske. Mislim da su se iskompromitovali do kraja i opozicija i CIK. Nema CIK pravo na ovo što radi. Šta je on - Tužilaštvo, šta li je? Očigledno je da Šmit i kompanija hoće da preuzmu priču", rekao je Stoilković i zaključio da su građani Srpske to prozreli.