Trebinje

Patrijarh Porfirije: Hercegovina je hram Božiji

  • Izvor: Srna
  • 11.05.2022.10:13

Njegova svetost patrijarh Porfirije poručio je danas u Trebinju da je čitava Hercegovina hram Božiji.

"Važno je da svi darovi koje smo dobili od Boga budu utemeljeni na daru vjere i obuhvaćeni u ljubavi", rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Kad imamo ljubavi prema svakom čovjeku, ističe Patrijarh, onda razvijamo darove koje smo dobili od Boga.

"Stvoreni smo po slici Božijoj, a to znači da imamo mogućnost da učestvujemo u svemu što je božansko", istakao je patrijarh srpski.

Ma šta jesmo i ma šta postigli, kaže patrijarh, uvijek ostaje dubinski nemir, jer savršenstvo koje postoji u nama je živi Gospod Hristos.

"Zato on podseća - ja sam hleb života. Kad smo toga svesni potvrđujemo da hoćemo Hrista, da reć Hristova koja nas opominje da ne možemo naći punoću i smisao ako nema Hrista", istakao je patrijarh Porfirije.

Što je naša ljubav veća u odnosu na bilo koga, navodi patrijarh, to je naš nemir veći.

"U ove dane kad slavimo vaskrsenje Hristovo, Gospod pokazuje da je došao da spase čovjeka. Došao je da pobijedi radi nas sve ono što nam preti kao prolaznost, kao smrt, kao grijeh, da nam daruje život večni, a to je prostor smisla", rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost ističe da je Gospod donio smisao u svemu što je u nama i oko nas.

"Nama je ostala samo vjera, nada i ljubav, ne apstraktno nego realno. Vjera kao povjerenje koje se pretače u ljubav, jer ljubav donosi radost", poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u trebinjskom Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u prisustvu velikoj broja vjernika.

Patrijarhu su sasluživali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, episkopi zahumsko-hercegovački Dimitrije, budimljansko-nikšićki Metodije, diseldorfski i njemački Grigorije.

Predviđeno je da patrijarh Porfirije danas posjeti Mrkonjiće u Popovom polju, rodno selo Svetog Vasilija Ostroškog.

Njegova svetost boravi od juče u prvoj kanonskoj posjeti Trebinju u okviru "Dana Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog".