ATV

Његова светост

Патријарх Порфирије: Велики благослов излио се на Фочу и Републику Српску

 • Извор: СРНА
 • 26.11.2023. 11:07

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да се данас велики благослов излио на Фочу, Републику Српску и шире јер су Срби у средишту града освештали храм посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.

"Ово мјесто сада је добило душу, смисао, а то што је у центру Фоче православни храм открива и показује који је правац живота људи који овд‌је живе", рекао је патријарх Порфирије у бесједи након што је освештао храм и служио Свету аријерејску литургију.

Према његовим ријечима, Свети Сава је најбољи примјер шта значи бити православни Србин, јер је градио, неговао себе, свој народ, чинио га јединственим, једним у вјери, у Христу, и чинио да његов народ, зато што је оплемењен православном вјером, може да буде стваралачки и да траје кроз вијекове.

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи, кум предсједник Српске

Патријарх Порфирије освештао Храм Светог Саве у Фочи, кум предсједник Српске

"Свети Сава је спајао Исток и Запад и сви који су се с њим сретали заволевши њега заволели су и његов народ", истакао је српски патријарх.

Патријарх је нагласио да овај храм показује и да су опред‌јељење свих који овд‌је живе Јеванђење Христово и мир, заједница у себи и са свима.

Он је навео да Јеванђеље са својим заповијестима, правилима, законом уређује и појединачни, лични живот, али и међусобне односе унутар једног народа, Цркве, али и са другима, који су другачији.

Његова светост је напоменуо да су данас чули Јеванђење о милостивом Самарјанину у којем се говори како припадник изабраног народа пита шта треба да чини да добије царство Божије, наводећи да је то питање које свако поставља.

Патријарха Порфирија у Фочи дочекали предсједник Републике, свештенство и вјерници

Патријарха Порфирија у Фочи дочекали предсједник Републике, свештенство и вјерници

"Можда нисмо одувијек свјесни да нам је суштинска потреба заједница са Богом, да је важније од свега да нађемо смисао свог постојања", указао је патријар Порфирије.

Он је окупљеном народу говорио и о ближњима, наводећи да је то прво онај који је поред нас, члан породице, онда комшије, даљи рођаци, затим припадници истог народа и исте вјере.

"Када унутар тог контекста сваког видимо и доживимо као свог ближњег, постајемо способни да размијемо истину Божију да је сваки човјек као икона Божија позван да буде наш ближњи", истакао је патријарх Порфирије.

Литургији је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, градоначелници и начелници више општина, те бројни вјерници који су дошли из свих крајева Српске.

Храм Светог Саве у Фочи простире се на 1.500 метара квадратних и највећи је у БиХ.

Темељи храма освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године. Храм Светог Саве покривен је 2012, а богослужења су почела 2013. године.

Плато је поплочан 2018. године, а иконостас постављен годину дана касније.

Остало је да се сводови храма осликају фрескама.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Фочу, а тим поводом синоћ је у Светосавском храму служена доксологија. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)