"Jasenovac najveća golgota"

Patrijarh služio liturgiju povodom Svetih novomučenika Jasenovačkih, prisustvovao i Dodik

  • Izvor: Srna
  • 10.09.2022.13:24

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je povodom centralne proslave praznika Svetih novomučenika Jasenovačkih Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu kojoj je prisustvovao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Patrijarhu Porfiriju sasluživali su mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, mitropolit prespansko-pelagonijski Petar, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije te episkopi mileševski Atanasije, pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i humski Jovan.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u besjedi je poručio da Jasenovac kao najveća golgota, kao najveće žrtveno mjesto srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu sabira u sebi sva ostala žrtvena mjesta od Jadovna do Čakora i Kraljeva i Kragujevca.

"Danas proslavljamo Svete srpske Novomučenike ovde u Jasenovcu, ali znamo da su u Jasenovcu stradali i drugi narodi, naročito Jevreji i Romi, i prema njihovim žrtvama izražavamo najveće poštovanje. A otkad je obnovljen hram Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, od tada i započe molitveno poštovanje Svetih Novomučenika", naglasio je vladika Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da su se pravoslavni Srbi i prije molili Svetim Novomučenicima, ali da je tek sa obnovom hrama bilo jasno svima da su se oni već tada projavili, što je Sveti Arhijerejski Sabor SPC kasnije samo potvrdio.

"Kada je svetopočivši patrijarh srpski German 1984. ovde u Jasenovcu rekao. Praštamo, ali ne zaboravljamo, on je zapravo to rekao iz osjećanja prisustva Svetih Mučenika na ovome žrtvenome i svetome mjestu", rekao je vladika Joanikije, prenosi televizija "Hram".

Prema njegovim riječima, ako je Gospod njih već proslavio i projavio, kako onda da ne otvorimo svoja srca za oproštaj.

"A nezaborav šta znači? To ne znači da skupljamo gnev i mržnju za osvetu, ne dao Bog, jer tako bismo odbili milost Božiju od sebe i milost Svetih Mučenika, nego negujemo liturgijsko proslavljanje i pamćenje i pominjanje. To je pravi nezaborav", poručio je mitropolit Joanikije.

Nakon Liturgije položeni su vijenci na spomenik žrtvama ispred jasenovačkog manastira koji su podigli Rusi.

Na zvaničnom "Instagram" nalogu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija obavljen je video zapis na kome je zabilježen čin obrtanja slavske pogače.

Pogaču je zajedno sa patrijarhom srpskim Porfirijem, vladikom pakračko-slavonskim Jovanom i prisutnim mališanima prelomio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Liturgiji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu prisustvovali su princ Filip i princeza Danica Karađorđević, ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, ministar finansija Aleksandar Damjanović, predsjednik opštine Budva Milo Božović i bivši predsjednik te opštine Marko Bato Carević i brojni vjerni narod.