Politički analitičar

Pavić: CIK reagovao pod pritiskom, nezakonita odluka o novom prebrojavanju

 • Извор: СРНА
 • 13.10.2022. 11:31

Politički analitičar Aleksandar Pavić rekao je da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH reagovala pod pritiskom i da je odluka o novom prebrojavanju nezakonita.

Pavić je za "Jutjub" kanal "Ridakted" (Redacted) američkog novinara Klejtona Morisa rekao da je CIK naredio prebrojavanje, totalno i van svake procedure.

"Uradili su to nelegalno i mimo svih zakonskih procedura. CIK je reagovao pod pritiskom protesta opozicije i nisu poštovali proces kakav treba da bude. Tačnije, nisu čekali da se prvo prebroje svi glasovi, jer nakon regularnog prebrojavanja, postoji rok kada mogu da se ulažu žalbe", istakao je Pavić.

On je naveo da je CIK do sada prebrojao oko 98 odsto glasova i da su onda stali i odlučili da bude novo prebrojavanje.

Pavić je istakao da su nekoliko dana poslije opštih izbora rekli da je cijeli izborni proces bio fer i da nisu vidjeli da je bilo većih problema, ali sada pod pritiskom protesta opozicije i podrške američke, britanske i evropske ambasade mijenjaju svoje mišljenje i zbog toga će održati prebrojavanje koje počinje danas u 15.30 časova.

On je istakao da britanska i američka ambasada, te Delegacija EU podržavaju nelegalnu odluku CIK-a o prebrojavanju.

"Jelena Trivić ima Zapad na jednoj strani i to je razlog zbog kojeg možda idemo ka nevolji. Ako budu brojali drugačije nego prvi put u izbornoj noći, naravno da ljudi oko Milorada Dodika to neće prihvatiti. Vladajuća koalicija i kandidat za predsjednika Republike Srpske Dodik tvrde da je sve ovo što se dešava u Srpskoj ilegalno. Neće prihvatiti nove izbore i čekaju da vide šta će se desiti, ali neće prihvatiti prebrojavanje koje oduzima njihovu pobjedu", objašnjava Pavić.

On je podsjetio da nedavni protesti opozicije zapravo nisu bili toliko veliki jer je na prvim protestima bilo od pet do šest hiljada ljudi, a na narednim negdje oko 2.000.

Pavić je rekao u razgovoru da je glavna stvar koju opozicija, zapravo, želi ta da apsorbuje BiH u NATO i zato im Dodik smeta.

"Žele da se otarase Dodika, jer misle da ako u tome uspiju, mogli bi da pronađu kooperativnog političara koji će pristati na ulazak BiH u NATO. Opozicija se redovno sastaje sa zapadnim ambasadorima. Jelena Trivić je u izbornoj noći proglasila pobjedu i zatražila od građana da izađu na ulice i slave. To je scenario s kojim smo upoznati, iako nije uspio. Dodikova prednost je bila prevelika, a sljedeći dan Jelena Trivić odlazi na konsultacije sa britanskom ambasadom", naveo je Pavić.

On je posjetio da je Dodik lider Srba u BiH u posljednjih 20 godina.

"Pobjeđuje na izborima i trn je u oku zapadnim zemljama u posljednjih deset godina, jer on ne radi onako kako oni žele. Oni žele da centralizuju BiH, da mijenjaju Dejtonski mirovni sporazum, koji je veoma jasan sa svoja tri konstitutivna naroda. Ono što Zapad želi da uradi jeste da vladaju BiH kroz Bošnjake i, naravno, Dodik to ne dopušta. Sa druge strane Dodik je postao politički prijatelj sa Vladimirom Putinom i sastao se sa njim tri puta u posljednjih deset mjeseci, uključujući posljednji sastanak u septembru u Moskvi. Kao rezultat toga očekivano je da će biti meta zapadnih pokušaja da mu blokiraju izbore na bilo koji mogući način", navodi Pavić.

On je rekao da Dodik podržava Dejtonski mirovni sporazum, kao i Rusija.

"Dodik je nekoliko puta rekao da ako zapadne sile sarađuju sa muslimanskim liderima, da time nastavljaju da osporavaju Dejtonski mirovni sporazum i da Republika Srpska neće to trpiti, da neće biti dio BiH, ako nije po pravilu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zato ga optužuju za separaciju, jer ne želi da bude dio građenja države po željama Zapada. Zapadni mediji, kao i do sada predstavljaju situaciju u totalno pogrešnom kontekstu", rekao je Pavić.

Pavić je naglasio da je stvar je u tome što se i tokom devedesetih, da bi opravdali intervencije i miješanje u BiH, NATO, Amerika i EU morali da nađu izgovor koji je bio da Srbi čine navodni genocid koji oni moraju da spriječe.

"Oni tu zapravo ispadaju humanitarci, kojima je potrebna cijela situacija sa genocidom da bi opravdali svoje prisustvo u BiH. Dejtonski mirovni sporazum je postignut 21. novembra 1995, znači prije skoro 27 godina. BiH i dalje ima visokog predstavnika, Nijemca koji želi da upravlja BiH, mijenjaju zakon, političare, po naredbi zapadnih sila. Okrenuli su BiH i žele da je pretvore u nezavisnu koloniju, a genocid je ključ njihovog opravdanja boravišta u BiH, jer ako nije bilo genocida, zbog čega su oni tu", naveo je Pavić.

On je ukazao na to da Srbi ne žele da imaju bilo šta sa tim, jer ne žele da budu etiketirani kao genocidni narod.

"Prije svega to nije istina, a druga stvar, takva kategorizacija truje odnose između tri naroda koji žive u BiH. To je staro pravilo podjele. Osnovali su i Haški tribunal, koji je bio finansiran od NATO-a. Dobili su presude koje su željeli, o genocidu protiv srpske vojske, i to je mehanizam koji su oni koristili u svojim tvrdnjama da je geonicid postojan. Oni neće odustati od tog, iako ima mnogo dokaza da se genocid nikada nije desio", rekao je Pavić.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.