Direktor "Elektroprivrede"

Petrović: Sutra javni poziv domaćinstvima za ugradnju solarnih panela

  • Izvor: Srna
  • 14.08.2022.10:47

Generalni direktor preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je Srni da će sutra biti objavljen javni poziv za učešće domaćinstava u sistemu prozjumera, odnosno za ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava.

Kriterijumi za ugradnju solarnih panela u domaćinstva.

Kad je riječ o programu energetske održivosti za domaćinstva i privredu, Petrović je rekao da je "Elektroprivreda Srpske" odlučila da obrati pažnju na kategorije koje imaju manje prihode u domaćinstvima.

- Osnovni kriterijum za sistem prozjumera koji `Elektroprivreda Srpske` treba da sprovede za građane su prosječna primanja po članu domaćinstva na osnovu kojih će dobiti 70 bodova, drugi kriterijum koji nosi 20 bodova jeste prosječna potrošnja električne energije u proteklih 12 mjeseci, što je veća imaće i više bodova i preostalih 10 bodova dobijaju nosioci brojila koji su ili nezaposleni ili penzioneri sa penzijom manjom od prosječne penzije - rekao je Petrović.

On je naveo da će građani morati da prilože dokumentaciju - uvjerenje o kućnoj zajednici, prosječna primanja po članu domaćinstva, za one članove porodice koji su nezaposleni potvrdu od Zavoda za zapošljavanje, te dodaje da će se sve unijeti u aplikaciju koja se popunjava prilikom dolaska građanina na šalter javnog snabdijevanja u 45 opština Republike Srpske.

Petrović je rekao da će građani na licu mjesta dobiti informaciju koliki broj bodova su dobili na osnovu njihove dokumentacije.

Do oktobra konačan spisak 50.000 korisnika

- Nakon provjere tačnosti podataka, moći ćemo krajem septembra, početkom oktobra da definišemo konačan spisak 50.000 korisnika o snabdijevanju u Srpskoj - rekao je Petrović.

On je naglasio da objekat na koji se postavlja fotonaponsko postrojenje treba da ima građevinsku dozvolu, da ima saglasnost suvlasnika u slučaju da je više porodica u domaćinstvu, i potrebno je da se opredijele za jedno brojilo.

- Riječ je o postrojenjima koja će imati fotonaponske ćelije, konstrukciju na kojoj se to drži, te kablovski priključak kompletnog postrojenja do invertera, i od invertera gdje se jednosmjerna struja pretvara u naizmjeničnu ide kabal do brojila koje će biti dvosmjerno. Ono će istovremeno mjeriti šta se uzima iz mreže, a šta se šalje u mrežu - rekao je Petrović.

On je naveo da će sve će biti praćeno računarskim sistemom na kome će se imati pregled proizvodnje i potrošnje onlajn.

- Ovo je jedan od najmodernijih sistema prozjumera, građanima će omogućiti povećanje kapaciteta panela i proizvodnje električne energije do 20 procenata od postojeće godišnje potrošnje, a to znači da će imati mogućnost priključenja novih električnih uređaja ili veću potrošnju električne energije sa svojih krovova - rekao je Petrović.

On je naglasio da su benefiti od ovog programa ti što građani u narednih 25 godina neće plaćati račune za električnu energiju, ali će deset godina otplaćivati tu elektranu, kada će ona postati njihovo vlasništvo.

- Ta elektrana će građane koštati koliko ga je koštao dosadašnji godišnji račun umanjen za 10 procenata. Eventualna povećanja cijene električne energije se neće odnositi na onoga ko zaključi ugovor - rekao je Petrović.

On je apelovao na građane koji imaju manji prosjek primanja da se prijave za program jer mogu imati ogromne benefite.

- Građani će platiti maksimalno do 60 procenata vrijednosti postrojenja, a ostatak će finansirati Elektroprivreda Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost - kaže Petrović.

On je rekao da je "Elektroprivreda Srpske" preuzela na sebe i održavanje tih postrojenja u periodu od 10 godina dok građanin ne otplati postrojenje, a vijek trajanja postrojenja je 25 godina.

- Na ovaj način doći ćemo do viškova električne energije u sistemu, što ćemo unovčiti, a Elektroprivreda Srpske će imati korist od toga. Mi ćemo taj naš višak uložiti u subvencionisanje niske cijene ovih postrojenja. Za one građane koji ne budu kvalifikovani za program, postoji mogućnost da mogu da apliciraju putem banaka da dođu do kreditnih sredstava da izaberu izvođača i da imaju sistem prozjumera - rekao je Petrović.