Gradonačelniku Bijeljine

Petroviću nema ništa sporno u sastajanju sa Džaferovićem

  • Izvor: Srna
  • 20.10.2021.17:08

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović smatra da nema ništa loše u tome što se danas sastao sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, uprkos negodovanju javnosti otkad je sastanak najavljen.

Petrović je na konferenciji za novinare rekao da "funkcioneri nose odgovornost prema narodu koji ih je izabrao".

Na pitanje novinara da narodu koji ga je birao pošalje poruku zašto je održan ovaj sastanak zbog kojeg javnost negoduje, Petrović je rekao da je grad Bijeljina u prethodnom periodu primio i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

- Onaj ko prima platu za svoje nadležnosti treba da radi svoj dio posla - njega je narod birao i on će narodu polagati račune. To je stvar izbornog demokratskog procesa - rekao je Petrović, koji smatra da nijednu posjetu, pa ni ovu, ne treba komentarisati u okviru onih nadležnosti koje nisu vezane za jedinicu lokalne samouprave.

Na pitanje novinara o zahtjevima za njegovu ostavku zbog sastanka sa Džaferovićem, Petrović je rekao da "samo treba slušati jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će podržati sve što se dogovore tri konstitutivna naroda u BiH".

- Mi ovdje ispred Gradske uprave ćemo to podržati. Slušajući Vučića i one pomirljive tonove koji dolaze, hajde da se ponašamo u skladu sa tim i poštujemo dva entiteta, nadležnosti, ljudsko dostojanstvo - rekao je Petrović.

Petrović nije imao odgovor na pitanje novinara koliko Bošnjaka radi u Gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama i da li taj broj odgovara popisu iz 1991. godine, već se pozvao na to da se ti statistički podaci mogu dobiti.

- Povratnička populacija ima pozitivno mišljenje o Gradskoj upravi - rekao je Petrović i naglasio da je njegov osnovni koncept da ne dijeli narod koji živi na području Bijeljine.

On je naveo da je sa Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH već potpisan sporazum o sufinansiranju projekata koji se tiču povratničke populacije, dodajući da je već izdvojeno 130.000 KM za poboljšanje obrazovanja u Јanji, kao i da je u toku izgradnja vodovoda.

Džaferović smatra da svaki funkcioner u BiH treba da vodi brigu o povratnicima, kao što radi gradonačelnik Bijeljine.

On je rekao da je, kad god dolazi u neku lokalnu zajednicu elementarni red da se najavi i dođe kod prvog čovjeka u njoj, kao i što je red da taj čovjek razgovara sa članom Predsjedništva.

- Hvala gradonačelniku za sve što čini u smislu brige o povratnicima - on vodi računa o svakom građaninu, što treba da radi i svaki funkcioner u BiH. Pozivam sve načelnike i rukovodioce u BiH da posebno vode računa o povratnicima i ravnopravnosti naroda u BiH - rekao je Džaferović.

On je dodao da je važno pitanje razvoja lokalnih zajednica, te naveo da ga je Petrović upoznao o važnim projektima za budućnost Bijeljine i da će svojim uticajem pomoći svakoj zajednici u BiH, pa tako i ovom gradu.

Odgovarajući na pitanje novinara o statusu i projektima Bošnjaka u Bijeljini, Džaferović je rekao da "ima brojne kontakte, po cijelom svijetu, u međunarodnoj zajednici" i na taj način će pomoći u projektima vezanim za povratnike.

Džaferović je nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine posjetio medžlis Islamske vjerske zajednice, a u Јanji se susreo sa povratnicima.