Milorad Dodik

"Privesti pravdi odgovorne za pljačku Sabornog hrama u Mostaru"

  • Izvor: ATV
  • 08.12.2022.15:35

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas vlasti u FBiH da privedu pravdi odgovorne za pljačku i devastaciju Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru.

Dodik je poručio da će ovom hramu biti upućena novčana pomoć, te angažovana privatna agencija koja će ga čuvati 24 časa dnevno i sedam dana u sedmici.

"Ukoliko to ne možemo da riješimo u okviru FBiH, onda će biti angažovana neka agencija iz Srpske. To je jedini način da se zaštiti ova crkva, koja je već 10. put opljačkana u ovoj godini. Ovo je bio vandalski čin kojim je još jednom poručeno da Srbi nisu dobrodošli u FBiH", rekao je Dodik.

Dodik je poručio da će "veoma brzo biti vraćeno ono što je tu bilo" i da to ne može biti spriječeno, te je istakao ovaj hram na ovom mjestu postoji stotinama godina.

"Hram je obnovljen u značajnom obimu ogromnim donacijama vlada Srpske i Srbije i vjerujućeg naroda. Šteta će biti sanirana, a od federalnih vlasti tražimo da se privedu pravdi oni koji su počinili ovaj vandalski čin. Ako to ne bude učinjeno, onda će značiti stimulaciju da se to uradi i idući put", naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da će na mostarski hram biti instalisana i elektronska zaštita, te naglasio da će srpski narod nastaviti da živi na području Mostara iako im nije lako.

"Raznim intervencijama smo pokušali da održimo taj život. U ovom gradu postoje Kancelarija Vlada Srpske i Konzulat Srbije koji pokušavaju da naprave održive veze", naveo je Dodik.

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkan je, devastiran i pokidani su svi kablovi od električne energije.