Учестале хуманитарне акције

Прва адреса за лијечење дјеце у иностранству треба да буде Фонд солидарности

 • 03.04.2024. 15:07

Због учесталијих хуманитарних акција за лијечење дјеце у посљедње вријеме, Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству поново подсјећа да се у случају потребе лијечења дјеце до 18 година у иностранству породице прво обрате нашој установи.

- Дешава се да се у медијима покрену хуманитарне акције, а да се тек након тога родитељи обраћају са захтјевом за лијечење Фонду солидарност - истиче се у саопштењу.

Напомињу да Фонд солидарности у потпуности финансира лијечење дјеце у иностранству, као и трошкове пута.

- Из тог разлога, и у случају да се организују акције прикупљања помоћи породици обољелог дјетета, важно је да се нагласи за шта је потребан новац. У противном, у јавност се шаље погрешна слика – да су породице препуштене саме себи и да немају подршку надлежних институција, што није тачно - наводи се у саопштењу.

Такође, било је случајева да породица путем хуманитарних акција прикупи новац за лијечење, а истовремено финансирање лијечења у иностранству одобри и Фонд солидарности, што представља проблем и за Фонд.

- Због тога апелујемо да се не покрећу акције за лијечења за која је извјесно да ће их наша установа финансирати. Наиме, важно је да постоји приједлог за лијечење у иностранству УКЦ-а РС или установе у Србији у којој се дијете лијечило преко Фонда здравственог осигурања. Изузетак су само експерименталне методе лијечења, које Фонд солидарности, као ни фондови обавезног здравственог осигурања, не финансирају. Иако у готово свим случајевима прикупљања новца за лијечење дјеце контактирамо породице да их информишемо о раду Фонда солидарности, позивамо и медије да буду наши партнери, те да се прије објаве хуманитарних акција провјери да ли се дијете лијечи преко наше установе, али и да организаторе акција и родитеље упуте на нашу адресу - наглашају у Фонду.

Иначе, до сада је Фонд солидарности финансирао лијечење и дијагностику у иностранству за 734 дјетета, која су лијечена у клиникама широм свијета, за шта је издвојено око 30 милиона КМ.

Фонд солидарности са радом је почео 2018. године, а са циљем да финансира лијечење дјеце до 18 година у иностранству онда када њихово лијечење није могуће код нас нити у установама у Србији са којима Фонд здравственог осигурања има потписане уговоре.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска