Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Šeranić: Najvažnije da su ispoštovani zahtjevi radnika

  • Izvor: Srna
  • 28.09.2022.15:54

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je najvažnije da su ispoštovani zahtjevi radnika Doma za starija lica u Prijedoru kojima je ranije rukovodstvo dugovalo višemjesečna primanja, poreze i doprinose i zbog čega su u više navrata stupali u štrajk.

"Nikada nije lako, ukoliko imate kredit, imate dijete koje se sprema za školu, a niste primili četiri plate. Stvarno je nemoguće organizovati život i razumijem i njihove zahtjeve i njihovu želju da se to razriješi jer je to apsolutno ljudski", rekao je Šeranić novinarima u Prijedoru nakon razgovora s novim rukovodstvom ove ustanove.

On je podsjetio na to da je Vlada je u prvom navratu izdvojila oko 400.000 KM iz Kompenzacionog fonda, a Ministarstvo potom iz redovnih doznaka ustanova socijalne zaštite oko 340.000 KM.

"Ono što sam ja tražio od direktorice, to je da od januara moramo imati uplaćene sve poreze i doprinose i da se ne smije isplaćivati plata bez poreza i doprinosa. Ne dozvoljavam prijem novih radnika ukoliko nisu plaćeni svi doprinosi za tu godinu. Bitno je da su plate reodvne, da su uplaćeni porezi i doprinosi i sama ustanova će govoriti za sebe", naveo je Šeranić.

On je dodao da ova ustanova ima velike mogućnosti i za regiju i za lokalnu zajednicu.

"Treba nam jedna ovakva ustanova koja, prije svega, dobro posluje i dobro radi. Podrška Ministarstva i mene lično neće izostati ovoj ustanovi tako da očekujem i ono što kažem svojim saradnicima - budite kreativni, a ja sam tu da vas podržim", poručio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je poslalo Glavnoj službi za reviziju javnog sektora dopis gdje se traži da provjere poslovanje Doma za starija lica u Prijedoru.

Vršilac dužnosti direktora Doma za starija lica Marija Ličanin zahvalila je Vladi i ministru Šeraniću za pomoć ustanovi koja je dovela do poboljšanja i stabilizacije rada.

"Radnici su ispoštovani u svim zahtjevima koji su postavljeni i mislim da ćemo nastaviti dalje u jednom novom pravcu i da ćemo svi biti zadovoljni, kako ministarstvo, radnici i korisnici, tako i naš grad koji će imati jednu ustanovu na koju ćemo moći biti ponosni", dodala je Ličanin.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma za starija lica Prijedor Mile Tankosić zahvalio je Vladi i Ministarstvu za to što su ispoštovani svi zahtjevi radnika, a gradu Prijedoru za jednokratnu pomoć od 400 KM po radniku za rad u uslovima kovida.

On je podsjetio da su zahtjevi bili isplata četiri zaostale plate, 35 prevoza i dugovanja prema radnicima koji odlaze u penziju. 

Tagovi: