Direktor JP "Autoputevi Republike Srpske"

Stanarević: Republika Srpska vodi pametnu politiku

  • Izvor: ATV
  • 27.08.2022.21:06

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko jedna je od najvažnijih kako za Republiku Srpsku i Srbiju, tako i za FBiH, poručio je ovo gostujući u Centralnim vijestima ATV-a Slobodan Stanarević, v.d. direktora JP "Autoputevi Republike Srpske".

"Vrijednost projekta dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko je 330 miliona evra, sa svim kamatama. Dionica je dužine 33 kilometara, odnosno 10 miliona evra koštaće kilometar što je prosjek. Rok za izvođenje je tri godine, sa garantnim periodom na još dvije godine. Način finansiranja je preko kineskih banaka. Dionica je jedna o centralnih na budućem auto-putu Banjaluka-Beograd, jako bitna. Sa tom dionicom i prolaskom kroz Brčko, koja je sljedeća dionica, koja je jako bitna kako Republici Srpskoj i Srbiji tako FBiH, zbog kraka koji vodi prema Tuzli i Sarajevu. Pred nama je izazovna dionica, što se tiče same Republike Srpske, odnosno snage, kada je svugdje u svijetu zaostaj, da imamo takve investicije", rekao je Stanarević te dodao:

"Republika Srpka vodi pametnu politiku. Nemamo samo jedan način finansiranja da se oslonimo samo na Evropu, tu su i banke iz Kine, kao i koncesije", kaže Stanarević.