ATV

Предсједник Народне скупштине

Стевандић: Процес против Додика - окупациона мјера

 • Извор: СРНА
 • 07.12.2023. 12:32

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић оцијенио је да су судски процес против предсједника Српске Милорада Додика и поступци Кристијана Шмита окупационе мјере које немају легитимитет, ни упориште у међународним документима, нити домаћим органима.

"То је резултат геополитичке моћи великих земаља да човјека који нема легитимитет наметну, а да он мијења законе који ће људима уништавати могућност да нормално обављају своје функције, понижавати читаве народе и дезавуисати демократски капацитет скупштина које бирају и доносе законе“,  рекао је Стевандић.

Он је навео да су исти такав легитимитет имали они који су 1915. године у велеиздајничком процесу Србе осудили на смрт само зато што су Срби, као и они који су 1941. године направили расне законе у Независној Држави Хрватској.

„У њима је јасно писало да је Србима и псима забрањен улаз. Исто тако је овдје, само је над Србима дозвољено проводити силу. Али све то не значи да се ми нећемо бранити и одбранити“, истакао је Стевандић.

Тадић: Ако се предмет заврши онако како је наумио Шмит, то би био преседан који би наопако окренуо планету

Тадић: Ако се предмет заврши онако како је наумио Шмит, то би био преседан који би наопако окренуо планету

Рочиште у предмету против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића јуче је одгођено пред Судом БиХ, након што је одбијен захтјев адвокатског тима одбране да овај предмет буде пребачен у надлежни суд у Бањалуци.

Одбрана је на ову одлуку најавила жалбу, а поступак ће бити настављен зависно од одлуке Апелационог вијећа.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Пратите нас и путем Вибера

 • 15:00 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:50 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.