ATV

Predsjednik Narodne skupštine

Stevandić: Zakoni idu na potpis predsjedniku Srpske čim budu normativno uređeni

 • Извор: СРНА
 • 06.07.2023. 14:05

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da će zakone koje je Narodna skupština usvojila na posljednjim sjednicama, a koji se odnose na Ustavni sud BiH i odluke visokog predstavnika, uputiti predsjedniku Republike na potpisivanje čim budu normativno uređeni.

Stevandić je rekao da nema nikakvog vremenskog ograničenja kada će ih uputiti, ali vjeruje da će sljedeće sedmice biti normativno uređeni.

Komentarišući pismo šefa pravnog odjeljenja OHR-a koje je uputio članovima Upravnog odbora Službenog glasnika Republike Srpske, kojim vrši tihi pritisak da bi se objavile odluke OHR-a, Stevandić je naglasio da Narodna skupština štiti sve građane Srpske bez obzira na njihovu funkciju.

"Oni će svi da postupaju po zakonima koje je usvojila Narodna skupština, a ne po želji bilo koga iz OHR-a ili strane ambasade, bez obzira da li prijetili ili ne", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Stevandić: Srpskoj niko sa strane neće naređivati

Stevandić: Srpskoj niko sa strane neće naređivati

Kada je riječ o mogućnosti da Kristijan Šmit bude tužen u Njemačkoj, Stevandić je naveo da i najstariji dokumenti nakon parafiranja, a prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, govore o tome da se visoki predstavnik mora potvrditi u UN.

On je istakao da postoji molba Konferencije za sprovođenje mira, koja je preteča današnjeg Savjeta za sprovođenje mira, Savjetu bezbjednosti UN za potvrđivanje Karla Bilta kao visokog predstavnika.

"Razumijem da je sila nekih zapadnih zemalja mnogo veća od argumenata Srpske i poštovanja pravnih procedura Savjeta bezbjednosti, ali to ne znači da treba tu silu da poštujemo i postupamo po interesima te sile", rekao je Stevandić.

Stevandić: Srbi neće dozvoliti da se bilo kakve presude upotrebljavaju protiv njih i Srpske

Stevandić: Srbi neće dozvoliti da se bilo kakve presude upotrebljavaju protiv njih i Srpske

Komentarišući inicijativu poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiza Salkića i Amira Hurtića koja se odnosi na "rezoluciju o osudi genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine", Stevandić je rekao da dnevni red utvrđuje Kolegijum, te da ako bude poslovnički uredna, biće razmatrana na Kolegijumu.

"Iz medijskog eha predstavljanja te inicijative čini mi se da je njen cilj više to da doda malo ulja na vatru koja se zapalila oko OHR-a i Ustavnog suda BiH i da se dobije još neka vrsta targeta za Srpsku i naše funkcionere", rekao je Stevandić.

Stevandić je naveo da još u skupštinsku proceduru nije stigao prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, a kojim se kriminalizuje kleveta.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:45 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:00 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.