Savjetnik predsjednika Srpske

Tegeltija za rusku agenciju: Dodik ne želi da bude marioneta Zapada

 • Извор: СРНА
 • 29.11.2022. 17:03

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne želi da bude marioneta Zapada, vodi politiku koja je usmjerena na suverenitet, a interesi Srpske su mu na prvom mjestu, izjavio je savjetnik predsjednika Republike Milan Tegeltija.

Tegeltija je rekao da su Zapadu, kao rezultat toga, svi koji se suprotstavljaju Dodiku "dobrodošli".

"Oni (Zapad) odavno podržavaju sve protivnike Dodika, u ovom slučaju gospođu (Jelenu) Trivić i opoziciju u cjelini. Ovaj proces traje već duže vrijeme. Situacija sa predsjedničkim izborima postala je vrhunac. Rekao bih da je ovo bio početak pokušaja `obojene revolucije` na banjalučkim ulicama", rekao je Tegeltija za rusku agenciju FAN.

On je istakao da su bošnjački političari stali na stranu Zapada, iako BiH zvanično zauzima neutralan stav po pitanju rata u Ukrajini.

"Zbog polarizacije na sjeveru evropskog kontinenta našli smo se u situaciji da Zapad zahtijeva od BiH da se oprijedeli. Isto važi i za Srbiju. Zahtijevaju: ili sa nama ili protiv nas. To je princip koji ne možemo da prihvatimo, jer želimo da održimo tradicionalno bratske odnose sa Ruskom Federacijom i ruskim narodom čiji su korijeni mnogo dublji i od ovog vijeka", rekao je Tegeltija.

S druge strane, dodao je on, BiH je okružena NATO-om i Zapadom, nastoji da se pridruži EU i želi da održi odnose sa Zapadom.

"U takvoj situaciji, brinući prije svega o interesima srpskog naroda, čiji interesi nisu da stane na stranu u ovoj situaciji, ne stvaramo nikakav verbalni ili politički diskurs o Rusiji u smislu negativne konotacije. Istovremeno, Dodik se više puta sastao sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Na Balkanu ga smatraju `ruskim igračem`, `dugom rukom Kremlja`. Zato ga Zapad politički napada i podržava sve njegove protivnike. Međutim, Dodik je prije svega srpski igrač na Balkanu", rekao je Tegeltija.

On je rekao da je Republika Srpska pod ogromnim pritiskom kao rezultat ukrajinske krize, ali da sve ankete govore o rusofiliji Srba i u Srbiji i u Republici Srpskoj, o posebnom odnosu prema ruskom narodu i bratskom osjećanju.

"Nema srpskog političara koji bi išao protiv ovoga. Mi u Republici Srpskoj smo potpuno spremni da vodimo našu jedinu politiku koja je usmjerena na suverenitet i da imamo svoj stav o svim pitanjima. Na nama je da odlučimo šta je u interesu srpskog naroda u Republici Srpskoj, a ne da prihvatimo ono što nam bilo ko, pa i Zapad, nameće", rekao je Tegeltija.

On je ukazao da je Zapad, uz pomoć veoma impresivne vojne sile prisutne u BiH flagrantno prekršio odredbe Dejtonskog sporazuma i uz pomoć Kancelarije visokog predstavnika, te uz saglasnost Ustavnog suda, nezakonito prenio ovlašćenja Republike Srpske na nivo BiH, tražeći centralizaciju i unitarizaciju zemlje, suprotno Dejtonu.

Tegeltija je ukazao i na Ustavni sud BiH u kojem troje stranih sudija zajedno sa Bošnjacima većinom glasova donose važne odluke kojima pokušavaju da oduzmu imovinu Republike Srpske - poljoprivredno zemljište i šume.

"Mi se trudimo da to spriječimo, borićemo se i imamo mehanizam za to... Republika Srpska sa svim svojim ovlašćenjima je jedina garancija da će srpski narod u BiH moći da sačuva svoj identitet", rekao je Tegeltija.

On je rekao da je očigledno da Amerika i Britanija vode mnogo oštriju politiku prema Republici Srpskoj i otvoreno staju na stranu političkog Sarajeva, dok EU vrši pritisak, ali su njeni koraci mnogo mekši, jer pokušava da zadrži makar iluziju neutralnosti u BiH.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje imaju snažan uticaj na medijsku sferu u BiH, nevladine organizacije i određene političke partije.

"U BiH nema ruskih medija. Nijedan, bukvalno. Dok postoje `Al džazira`, turski mediji i određen broj zapadnih medija. Rusija se pojavljuje samo kao ekonomski partner i kao garant Dejtonskog sporazuma, kao ambasada koja nadgleda procese čiji je garant bila Rusija", rekao je Tegeltija.

Rusija je, dodao je on, veoma korektan međunarodni partner BiH u cjelini, jer se zalaže za poštovanje suvereniteta BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i njima zagarantovanih prava Republike Srpske.

Govoreći o tome da Bošnjaci sabotiraju projekat izgradnje kraka gasovoda u Republici Srpskoj, on je rekao da će sada svi projekti u BiH biti uslovljeni ovim i nijedan projekat neće dobiti odobrenje srpskog naroda dok se ovo pitanje ne riješi.

Kada je riječ o radu Haškog tribunala, Tegeltija je rekao da su Srbi ukupno osuđeni na više od hiljadu godina, dok je ukupan rok svih osuđujućih presuda protiv Hrvata bio manji od 300 godina, a za Bošnjake još manje - i upravo je zbog te disproporcije ovaj sud izgubio povjerenje srpskog naroda.

"U Republici Srpskoj je u tom ratu stradalo 30.000 ljudi. Nad Srbima je počinjeno mnogo zločina. Za zločine nad Srbima još ima vrlo malo presuda. To stvara frustraciju u srpskom narodu", rekao je Tegeltija.

On je o zakonu o zabrani negiranja "genocida u Srebrenici", koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH, rekao da je to jedan od koraka da se zauzda srpski narod, da je to negiranje demokratije i parlamentarizma, te da visoki predstavnik nema ovlašćenja da donosi zakone.

Tegeltija je podsjetio da su Srbi zahvalni Rusiji koja je u Savjetu bezbjednosti UN spriječila usvajanje britanske rezolucije kojom bi bili proglašeni "genocidnim narodom".

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

  '' Филм: Живи били па видјели (12+) (Р)

 • 22:00 Серија: Вода у праху (12+)

  'Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

 • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  Серија: Ред Рок (16+) (Р)