Народна скупштина Републике Српске

У четвртак посебна сједница о изборном закону

  • Извор: АТВ
  • 16.04.2024. 19:23

Приједлог изборног закона, Приједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи, као и извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године наћи ће се пред посланицима у четвртак.

Изборним законом Српске Република ће, по Дејтону, бити једна изборна јединица, а РИК ће бити надлежан и за избор предсједника Српске, посланика, одборника и градоначелника.

„Уставни основ за то, пошто је по уставима из БиХ и Републике Српске регулисано да се предсједник, посланици, одборници бирају у РИК-у, то што ми до сада нисмо то користили, то је право које није ускраћено тиме што раније није конзумирано“, рекао је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Нема сумње да ће извјештај Гидеона Грајфа о Сребреници добити већинску подршку, али поједини из опозиционих редова потрудили се да већ данас брже-боље нагласе како Изборни закон Републике Српске неће подржати. Они би радије, чини се, по Шмитовом. 

„Уколико овај Изборни закон буде идентичан оном којем смо добили у 5 до 12 на прошлој сједници и ако буде истог садржаја, он неће бити прихватљив за СДС“, поручио је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Тринаеста посебна сједница Народне Скупштине Републике Српске има пет тачака дневног реда, а  биће одржана у четвртак, 18. априла у 10 часова.  

Пратите нас и путем Вибера