Pomen

U Obudovcu služen parastos za poginule borce i civilne žrtve

  • Izvor: Srna
  • 13.11.2021.12:41

U Obudovcu kod Šamca danas je služen parastos za 44 poginula borca Vojske Republike Srpske i 33 civilne žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz tog mjesta.

Pomen za sve one sa područja mjesnih zajednica Obudovac i Šamac koji su dali život za Republiku Srpsku i slobodnu Posavinu organizuje se tradicionalno nakon Mitrovdana.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da danas odaju poštu stradalim i šalju uvijek jedinstvenu poruku da će mladi znati da cijene njihovu žrtvu.

On je dodao da opština Šamac čini sve da pomogne porodicama poginulih boraca i boračkih kategorija i da će ove godine da izdvoji veću sumu novca za ovu kategoriju stanovnika, kao i sredstava za obnavljanje spomenika poginulim borcima.

Milićević kaže da očekuje pomoć Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite kada je riječ o ovim radovima.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Radovan Zoranović rekao je da poginuli borci ne smiju biti zaboravljeni i da su se okupili da poruče da bez njihove žrtve ne bi bilo Republike Srpske.

"Naša obaveza je da svake godine ovdje dolazimo, sjećamo ih se i odajemo poštu", naglasio je Zoranović.

Kosa Vidaković, majka poginulog borca Siniše Vidakovića koji je poginuo u 21. godini, rekla je da je bol uvijek ista, iako je prošlo 29 godina.

"Srce je ranjeno, uvijek je teško. Moj sin je završio srednju školu, otišao u armiju u Kraljevo i vratio se na ratište. Poginuo je u Tramošnici, a prije toga je bio tri puta ranjavan", navela je Vidakovićeva.

Cvijeće na spomen-obilježje položile su porodice poginulih boraca, predstavnici opštinske i mjesne Boračke oranizacije, mjesne zajednice i načelnik opštine.