ATV

Klinika za urologiju

UKC: Lasersko razbijanje kamena u bubregu uz savremenu opremu

 • Извор: АТВ
 • 25.08.2023. 14:06

Načelnik Centra za transplantaciju organa Vojnomedicinske akademije u Beogradu i urolog Mirko Јovanović izveo je danas sa timom Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centara Republike Srpske zahvat laserskog razbijanja kamena u bubregu i urinarnog trakta.

Јovanović je rekao da UKC posjeduje sofisticiranu opremu za lasersko razbijanje kamena u bubregu i urinarom traktu, kojom odnedavno liječi pacijente.

- Timskim radom smo izveli endoskopsku operaciju liječenja kalkuloze urinarnog trakta. Riječ je o fleksibilnoj laserskoj litrotripsiji koja se uspješno već nekoliko godina radi u VMA u Beogradu, a odnedavno se izvodi i u UKC Republike Srpske - naveo je on.

Јovanović je rekao da oprema koju posjeduje UKC Srpske može da zadovolji sve potrebe i nivoe liječenja u ovoj oblasti.

- Moram da naglasim da su operacione sale i oprema veoma moderni, te u skladu sa svjetskim standardima. Zadovoljstvo je biti dio ovog tima koji je uigran i raduje me da ćemo nastaviti saradnju kako bismo pomogli pacijentima. Zahvaljujem /direktoru UKC-a/ Vladi Đajiću što je omogućio ovu saradnju - naglasio je Јovanović.

Šefica Odjeljenja za konzervativnu urologiju na UKC-u Srpske Snježana Milićević rekla je da ova ustanova odnedavno nabavila i opremu za endokorponalnu litotripsiju, sofisticiranu opremu koja nudi mogućnost laserske litotripsije digitalnim fleksibilnim ureterorenoskopom, ali i opremu za perkutane nefrolitolapaksije.

- Posebno zadovoljstvo predstavlja što je sa nama danas po treći put kolega sa VMA, koji je ekspert u regionu, a i šire u polju urologije, uro-onkologije i transplantacije bubrega. Sasvim sam sigurna da ćemo ostvariti cilj a to je da na jednom mjestu primjenjujemo sve metode za aktivno uklanjanje kamena iz urinarnog trakta - rekla Miličevićeva.

Specijalista urologije na Klinici za urologiju UKC-a Branko Јovanović rekao je da uvođenje modernih metoda doprinosi skraćenju boravka pacijenta u bolnici, jer je opravak lakši i brži.

- Samim tim manji su troškovi za pacijente i za zdravstveni sistem. Riječ je o endoskopskim metodama gdje se prilikom operacije ne prave rezovi i fleksibilnim apratima se dolazi do prirodnih otvora u ovom slučaju do bubrega - rekao je Јovanović.

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

  За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

 • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

 • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

  Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.