Narodna skupština Srpske

Usvojen budžet Republike Srpske i set zakona o povećanju plata

  • Izvor: ATV
  • 16.12.2021.19:12

Budžet Republike Srpske za narednu godinu je usvojen. Veći je od rebalansa za tekuću, pa su 4 milijarde i 24 miliona namijenjena za privredu, zdravstvo, pronatalitetnu politiku, boračku populaciju, a kroz set usvojenih zakona, omogućeno je i povećanje plata i penzija. Gotovo polovina rashoda, odnosno 46 odsto, usmjereno je na socijalnu zaštitu. Veliku pažnju odvukla je privreda, za koju direktna izdvajanja iznose 135 miliona KM, s posebnim akcentom na izvoz.

„Svim izvoznim granama moramo još više davati podsticaja i razgovarati pojedinačno. Evo, premijer i ja smo nekidan o tome pričali. Trebamo razgovarati pojedinačno o velikom investitoru koji dođe ovdje i koji zapošljava 100-200 radnika, da mu pored svega što smo nabrojali, da mu obezbijedimo još olakšica, da bi na taj način privukli investotore i obezbijedili veći izvoz“, rekla je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Svim budžetskim korisnicima, od naredne godine, plate će biti povećane. Onima koji imaju neto primanja do 1000 KM, plate će rasti za pet odsto, onima sa primanjima preko 1000, za tri odsto. Najveći budžetski potrošači su iz oblasti prosvjete kojih ima ukupno 17.000. 

„U oblasti prosvjete i kulture, po četvrti put za ove četiri godine, radi se povećanje plata, na šta se opredijelila Vlada Republike Srpske, kao mjeru kontinuiteta, imajući u vidu značaj samog angažmana, rada i velike posvećenosti naših zaposlenika“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Budžet za boračka davanja veći je za 12,7 miliona maraka od onog za tekuću godinu, ali opozicija smatra da to nije dovoljno. 

„Imam osjećaj da ta količina novca koja nije mala ne dolazi u dovoljnoj količini tamo gdje treba do naših boraca. Moramo ponovo uraditi kategorizaciju,moramo evidencije obnoviti i pogledati kome taj novac ide“, kazao Duško Ivić, poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Srpske.

Iz budžeta za narednu godinu će biti povećana davanja i za novorođenu djecu. Tako da će umjesto 250, svako novorođenče dobijati 500 KM. Dopunom Zakona o dječijoj zaštiti povećana je i naknada za roditelje njegovatelje i sada će iznositi 540 KM. U budžetu su obezbijeđena  sredstva potrebna za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, odnosno preuzimanje kontrole u oblastima Oružanih snaga, VSTS i Uprave za indirektno oporezivanje.