Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: "Elektroprivreda" okosnica razvoja Srpske

  • Izvor: Srna
  • 23.09.2022.13:45

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpska jedina republika u regionu koja ima viškove električne energije, te da neće biti povećanja cijene struje u ovoj godini.

"Strateško opredjeljenje Vlade Srpske je da, kakvo god povećanje bude, bićemo uvijek i po pitanju privrede i po pitanju domaćinstava povoljniji nego drugi entitet u BiH, a za okruženje i da ne govorim",rekao je Višković na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30 godina "Elektroprivrede Republike Srpske" u Trebinju.

On je rekao je da je energetika resurs Srpske sa kojim treba upravljati domaćinski, što će doprinijeti da Srpska ima svijetlu budućnost.

"Ponašajući se domaćinski prema ovom resursu, možemo našim građanima da damo socijalnu cijenu električne energije od 22,5 evra po megavatčasu", rekao je Višković.

On je ukazao na to da je Srpska jedina republika na ovim prostorima koja ima tržišne viškove električne energije.

"Eksternom tržištu nudimo više od 30 odsto naše proizvodnje i to nam je ulazni parametar da se možemo ponašati kako se ponašamo i prema domaćinstvima i prema privredi", rekao je Višković.

On je naveo da je želja sadašnje vlasti da se u narednih nekoliko godina sagrade značajni kapaciteti iz obnovljivih izvora, te da se na taj način još više povećava energetska stabilnost i konkurentnost Srpske.

"Sa novim megavatima koje smo ugovorili i više od 1,6 milijardi KM investicija, u narednih manje od mjesec dana sigurno će u Trebinju biti potpisan ugovor o izgradnji hidroelektrane 'Dabar' od novih 160 megavata i investiciji od preko 660 miliona KM",  rekao je Višković.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da bude dio početka realizacije projekta "Buk bijela", o kojem se govori odavno.

"Danas taj projekat ide iako političko Sarajevo pokušava da pravi opstrukcije", rekao je Višković.

On je rukovodstvu i zaposlenima u "Elektroprivredi" Srpske čestitao prvih 30 godina uspješnog rada ovog preduzeća, istakavši da se ono razvijalo i raslo zajedno sa Srpskom.

"Vi koji ste u sistemu i danas i prethodnih, ali i budućih godina treba da budete okosnica razvoja energetika Srpske. To je naša velika šansa", rekao je Višković.