Sjećanje

Za zločin u Mrkonjić Gradu još niko nije odgovarao

 • Izvor: ATV
 • 04.02.2023.19:15

Petar je u masovnoj grobnici pronašao brata i rođake. Ljubinka supruga. Emocije su svakog četvrtog februara pomiješane. Sa jedne strane radost zbog povratka na vjekovna ognjišta, a sa druge velika tuga i žalost za nevino stradalim. Dodatna so na ranu je, kažu, i to što niko nije odgovarao iako se nalogodavci i izvršioci znaju.

“Ovdje je pronađen moj brat Duško koji je u vrijeme egzekucije imao samo 22 godine braća od strica Petar i Milorad veliki broj komšija prijatelja poznanika ali je tužan i još tužniji svake godine jer se niko ne procesuira”, rekao je Petar Mitrić.

“Njegovo tijelo je tu pronađeno, sahranili smo ga isto mi je brat poginuo na Mrkonjiću”, kaže Ljubinka Kraka.

Velika tragedija koja je svima poznata. Naše žrtve zaslužuju poštovanje. U istoriji treba da budu dostojanstveno označene, a krivci privedni pravdi, poruka je načelnika. 

“Mi smo ispred opštinke uprave uradili što je bilo do nas. Ostalo je da posao završi Republičke držvane institucije i ja ih još jednom molim i pozivam da da urade ono što je do njih kako bi konačno svi oni koji su učestvovali u ovom zločinu izapli pred lice pravde”, izjavio je Dragan Vođević, načelnik opštine Mrkonjić Grad.

Vidljivo je da se ne radi ništa po pitanju ovog zločina kažu iz boračke ogranizacije. Kako vrijeme prolazi, sve je više pokazatelja da nikome nije stalo do kažnjavanja odgovornih. 

“Kad to kažem nikom nije stalo, mislim, prvenstveno na sud na institucije koje su nadležne da procesuiraju ratne zločine i ovaj ovdje u Mrkonjić Gradu. Očito je i vidljivo da tu niko i ništa ne radi po tom pitanju. Poznato je da je ovdje bio stravičan zločin. Okupacije Mrkonjić Grada od strane Hrvatske vojske”, rekao je Duško Miletić iz Boračke organizacije Mrkonjić Grad. 

Veliku pustoš u Mrkonjić Gradu ostavila je iza sebe Hrvatska vojska zajedno sa jedinicama takozvane Armije BiH ali i HVO-a. U Mrkonjiću se nalazi jedna od najvećih masovnih grobnica iz koje je ekshumirano 181 tijelo žrtava.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Metar moga sela

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.