Redovna sjednica

Završena sjednica Narodne skupštine Srpske, usvojen Кonsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta

  • Izvor: ATV
  • 01.12.2021.15:30

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u prvom nastavku 19. redovne sjednice Кonsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. 1 – 30. 6. 2021. godine, jedan zakon, tri nacrta zakona i više izvještaja, čime je sjednica okončana.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ribarstvu; Nacrt zakona o kulturnim dobrima, Nacrt zakona o međubankarskim naknadama kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu. Sva tri nacrta zakona upućena su u stručnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izvještaj Кomiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2020. godinu i  Izvještaj o izvršenju Plana rada i Finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za period 1. 1 – 31. 12. 2020. godine.

Poslanici su prilimi k znanju Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. 

Na prijedlog predsjednika Republike Srpske, Narodna skupština je na funkciju Ombudsmana za djecu izabrala Nataliju Petrić, diplomiranog pravnika iz Banjaluke. 

Narodna skupština razriješila je Srđana Šuputa funkcije člana Upravnog odbora Agencije za bankarstvo Republike Srpske i izbarala ga za v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske na period od šest mjeseci. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prošle sedmice u prvom dijelu  19. redovne sjednice deset zakona. Tri zakona usvojena su po hitnom postupku: Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, Zakon o dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama.

Usvojeni su: Zakon o društvenom preduzetništvu Republike Srpske, Zakon o obrazovanju odraslih, Zakon o muzejskoj djelatnosti, Zakon o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju,  Zakon o dopuni Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske,  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske uz dva usvojena amandmana koja su postala sastavni dio zakona.