Delta soj

Zeljković: Moramo razmišljati o eventualnoj modifikaciji mjera

  • Izvor: ATV
  • 02.09.2021.11:08

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, rekao je danas da se sa prisustvom delta soja mora razmišljati o svim epidemiološkim mjerama u Srpskoj, kao i o eventualnoj modifikaciji mjera.

On je rekao da je povećan broj oboljelih upravo zbog delta soja koji ima bržu moć širenja

„Delta soj ima veliku moć, omogućava da i uz fizičku distancu dođe do vas. Osoba koja je zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 drugih ljudi“, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

On je poručio i zamolio građane da shvate situaciju i da poštuju mjere. Takođe im je poručio i da pristupe procesu vakcinacije jer je jako bitno da se vakciniše što više ljudi.

„Molimo građane da odgovorno pristupe svom zdravlju. Jako je bitno da što prije postignemo veliki procenat vakcinisanih osoba za zaštitu svih nas“, rekao je Zeljković.

Pava Dimitrijević, načelnica službe za mikrobiologiju Instituta, rekla je da je službi za mikrobiologiju Instituta za javno zdravstvo bilo sekvencionirano 25 uzoraka a 24 su bila reprezentativna.

"Kod svih uzoraka je potvrđen delta soj. Uzorci su bili iz regiona Banjaluke, ali možemo očekivati da je on prisutan u mnogim uzorcima koji nisu ispitivani, posebno kod pacijenata koji leže u bolnici", navela je Dimitrijevićeva.

Ona je podsjetila da su Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju bolesti predvidjeli da je do kraja avgusta delta soj dominantan u većini zemalja.

Načelnik Službe za epidemiologiju Nina Rodić-Vukmir ponovila je da je delta soj mnogo zarazniji od prethodnih sojeva koji su cirkulisali, te da je evidentno da se mutacije dešavaju u zemljama sa najnižom stopom vakcinisanih.

"To potvrđuju i muticaije iz Južne Amerike i Južne Afrike, a sada se najavljuje soj iz Kolumbije. Tamo gdje je najviše nevakcinisanih osoba, virus se lakše prilagođava, kod oboljelog organizma lako mutira i na taj način se razvijaju sojevi koji su otporniji", naglasila je ona.