Savršen za post: Pečeni krompir na manastirski način

  • 29.11.2016. 12:03

Ovaj recept idealan je kao glavno jelo u vrijeme posta. Dodajte omiljenu salatu i imate kompletan posni ručak.

Sastojci

- 1 kg krompira,
- 150-200 ml maslinovog ulja,
- 1-2 limuna (svježe cijeđen sok),
- 5-6 čena bijelog luka sječenog na tri dijela,
- 4-5 lista lovora, svaki isjeckan na četvrtinu
- origano, so, biber.

Priprema

1. Zagrijte rernu na 250 °C.

2. Operite, oljuštite i isjecite krompir i poredajte ga u tepsiju. Krompir ne smije da bude jedan preko drugog.

3. Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poredali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite bijeli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajete na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!

4. Ubacite krompir u zagrijanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200 °C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

5. Negdje pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od svježe cijeđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i služite.

  • 22:10 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:25 Серија: Дивље пчеле (12+)

    Серија: Дивље пчеле (12+)

  • 23:20 Серија: Погледај у сутра (12+)

    ''Серија: Погледај у сутра (12+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм