Sindikat obrazovanja spreman i na proteste: Riješite naš decenijski problem!

  • 31.10.2017.19:40

"Spremni smo i na proteste ako Vlada ne riješi naš decenijski problem", poručuju iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, tražeći izjednačavanje koeficijenata prosvjetara i ostalih budžetskih korisnika.

Tvrde da su to još ljetos tražili od minista prosvjete, a prije nekoliko dana i od potredsjednika Vlade. Sad je, kažu, već hitno.

vlada rs

"Šta ćemo učiniti, u ovom trenutku neću da prediciram stvari niti mogu, ali sindikat obrazovanja nauke i kulture su spremni da razmotre sve moguće opcije i da dođemo do rješenja prije svega razgovorima i pregovorima, ali ne isključujemo bilo kakav oblik sindikalne borbe koja može biti radikalnija", navodi predsjednik sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

Gnjatić tvrdi da su brojke neumoljive - prosvjetarima koeficijent nije veći od 10, dok je u organima uprave najniži 13. Takvu razliku smatra diskriminacijom. Revoltirane sindikalce i moguće proteste nisu htjeli da komentarišu u resornom ministarstvu.

telop ministarstvo

"Ministarstvo prosvjete i kulture će uraditi potrebne analize i kompletnu informaciju predložiti na razmatranje Vladi Republike Srpske", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Ni u ministarstvu ni u sindikatu ne spominju konkretne rokove, a sindikalci kažu da pristaju i na rješenje u etapama. Nakon toga, tvrde, valjalo bi se pozabaviti i Zakonom o radu koji, vjeruju, nije na njihovoj strani.