Sindikat traži povećanje, a MMF smanjenje plata

  • 15.11.2017.20:07

Umalo su se hodniku zgrade Vlade sreli prvi ljudi Saveza sindikata i misije Međunarodnog monetarnog fonda.

Jedni su došli da traže povećanje a drugi smanjenje plata u javnom sektoru. I jednima i drugima Vlada je poslala pozitivne signale, pa iako nije bilo planirano Željka Cvijanović i Ranka Mišić zajedno su izašle pred novinare. Sindikat insistira na potpisivanju kolektivnog ugovora i povećanje plata,  uklučujući i najniže plate kao i  one realnom sektoru.

"Očekujemo kroz nekih desetak dana ili nekom kraćem roku da će Vlada na sledećem sastanku imati odgovore na naše zahtjeve i u zavisnosti od tih odgovora biće i naš stav o ovim ključnim dokumentima", rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

"MMF će sutra ponovo biti na razgovorima sa nama ovdje. Vi ste imali priliku da vidite, naravno da oni traže smanjenje plata ali ste isto tako imali priliku da vidite da mi branimo i odbranićemo  tako da plate ostanu na sadašnjem nivou. Ono što smo rekli a to jeste zahtjev sindikata da se ide na povećanje plata ali smo rekli da će se to desiti onda kad se stvore pretpostavke. Naš prioritet sada jeste da raste BDP", kazala je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

BDP treba da raste 3,5 odsto kako bi došlo do povećanja plata u javnom sektoru, najavio je ranije predsjednik Republike. U svojoj projekciji Vlada je planirala da rast bude i veći ali je premijerka danas dosta opreznija u najavama  povećanja plata. Da je o platama rano govoriti prije sastnaka poručio je i ministar rada. Sidnikat je Vladi ponudio i svoju verziju raspodjele viška para od doprinosa za slučaj nezaposlenosti, pa su trenutno na stolu tri rješenja za novu ekonomsku politiku. Dok poslodavci predlažu da pare idu za zaposlene a Vlada za nezaposlene porodilje, u sindikatu traže veća primanja radnika koji ostanu bez posla.

"Ne možemo odustati i ne želimo odustati i mislimo da Vlada treba da napravi računicu od naših zajtjeva koji se tiču povećanja naknada za vrijeme nezaposlenosti. Mi nemamo nitša protiv da porodilje i majke koje ne rade primaju novlčanu naknadu, ali istovremeno oni koji plaćaju doprinos za vrijeme nezaposlenosti moraju osjetiti da imaju sigurnost", kazala je Ranka Mišić.

Na dnevni red sindiakt je stavio i socijalno zubrinjavanje oko 12 000 radnika. Svjesni su kaže da vlada nema 51 milion maraka koliko treba za uvezivanje staža ali se nadaju da će ove godine u budžetu biti koji milion više od predviđena tri. Premijerka je poručila da će se o svim zahtjevima sindiakta izjasniti narednih dana.