ATV

Socijalni partneri bez dogovora o trudnicama i porodiljama!

 • 06.11.2017. 19:30

Iako su se vanredno sastali, dogovora još nema – Vlada, poslodavci i sindikalci nisu našli zajednički jezik za isplatu porodiljskog i trudničkog bolovanja.

vlcsnap-2017-11-06-19h20m14s120

Sindikati su prihvatili prijedlog poslodavaca, ali samo do pola. Umjesto neto, može isplata bruto plate, ali ne parama Zavoda za zapošljavanje. Poslovna zajednica predložila je da bi se odrekli 15 miliona maraka podsticaja za zapošljavanje, koje primaju od Zavoda, ali da sa doprinosima nemaju ništa. Tih 15 miliona bi se, kako su zamislili, prebacilo Fondu za dječiju zaštitu, koji bi onda trudnicama isplaćivao punu platu.

Iz Saveza sindikata poručuju da to nije fer prema radnicima.

"Treba znati da se iz Zavoda za zapošljavanje iz radničkih para za nezaposlenost finansiraju svi projekti novog zapošljavanja.A kad oni ostanu bez posla, onda imaju najmanje naknade i najmanji rok za primanja te naknade", rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

vlcsnap-2017-11-06-19h20m31s31

Poslodavci vjeruju da je prijedlog i više nego korektan. Kažu da su analizirali raspodjelu podsticaja za zapošljavanje, i da su, kako tvrde, oni sve manje od koristi, jer je, nažalost, i sve manje radnika na tržištu.

"Ako uporedite broj ukupnih osiguranika za koje se plaćaju porezi i doprinosi, i ona sredstva koja su plasirana odatle, morao bi znatno veći broj da bude osiguranika. Međutim, tih osiguranika nema ni na Fondu zdravstva ni na penzionom, što znači da ti projekti nisu proizveli odgovarajuće rezultate", kaže Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

vlcsnap-2017-11-06-19h20m48s205

Iako su bili na pregovorima, niko od predstavnika Vlade nije stao pred kamere. Po svemu sudeći, Vlada će biti ta koja će odlučiti da li će i kako isplata bruto plata biti moguća. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja potvrđuju da imaju neizmirene obaveze prema poslodavcima, ali da se njima, ipak, mnogo više duguje.

"Zbog nedovoljnih prihoda koje prikupljamo, biramo između refundacije plate i liječenja osiguranika, da obezbijedimo sve lijekove, da obezbijedimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, i dok god se situacija ne popravi na prihodovnoj strani, mi ćemo morati da biramo ovaj zaostatak prema poslodavcima", rekao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Iz Fonda za dječiju zaštitu poručuju da im godišnje za neto porodiljske plate treba 27 miliona maraka, i da bi, ako bi počeli da isplaćuju u bruto iznosu, trebalo još 17.

Poslodavci imaju svoju računicu. Uz 15 miliona iz Zavoda za zapošljavanje trebalo bi im još dva, ali za to bi se, kažu, lako dogovorili. Kada će naći konkretno rješenje, još ne znaju, ali vjeruju da će sa zajedničkim stavom pred Vladu do kraja godine.

 • 20:30 Револуција 1917

  Револуција 1917

 • 21:00 Емисија: Ћирилица

  Ауторска емисија Миломира Марића.

 • 23:20 Муззик топ 20

  Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

 • 00:30 Ноћни програм

  Ноћни програм