Spomen - područja Garavice i Šušnjar dobijaju novo ruho

 • 25.07.2017. 20:13

Spomen područjima Garavice kod Bihaća i Šušnjar i žitni magacin u Sanskom Mostu, uskoro bi trebalo da se vrati dostojanstvo kakvo zaslužuju. Plan je da na tim stratištima budu izgrađeni hram, kapele i spomenici, a sve će biti adekvatno obilježeno.

Udruženje Jasenovac – Donja Gradina angažovalo je arhitekte i projektante koji su predstavili idejna rješenja. Odlaganje otpada, i nepostojeći putokazi do mjesta gdje je u II svjetskom ratu stradalo više od 17 hiljada ljudi, trebalo bi da padnu u zaborav.

"To je u mnogo čemu zaraslo u korov, šumu, itd, a manji dio je ostao za funkciju raznih izletnika, a ja bih rekao i beskućnika", rekao je Vladimir Lukić iz Udruženja "Jasenovac – Donja Gradina".

Projektanti kažu da objekti moraju da izgledaju posebno – skromno i jednostavno, ali s kristalno jasnom porukom. U žitnom magacinu biće napravljene mala kapela i spomen soba, a cijelo spomen područje u Garavicama bi trebalo da dobije potpuno novi izgled. U Šušnjaru će biti izgrađen hram.

"Osnovni koncept jeste da se koriste i arhitektonski oblici i materijali koji bi trebalo da asociraju na narodnu srpsku arhitekturu tog kraja", rekao je projektant Saša Čvoro.

Projektanti i članovi udruženja Jasenovac - Donja Gradina su svoje ideje podijelili i sa Vladikom bihaćkopetrovačkim, Atanasijem. Kada bude gotov projekat, trebaće im i novac. Kažu, puno ljudi se ponudilo da donira sredstva. Ipak, pošto to neće biti dovoljno, s projektom će zakucati na vrata nadležnim institucijama.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Енерго клуб

  Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.