Italijanska liga

Najteža istraga u istoriji Juventusa: Prijeti im izbacivanje u Seriju B?

 • Izvor: jutarnji.hr
 • 06.12.2022.10:36

Afera koja trese Juventus mogla bi se za italijanskog velikana pokazati još težom od slučaja Kalčopoli iz 2006. godine, zbog kojeg je Stara dama izbačena u Seriju B.

Juventus je trenutno pod istragom zbog navodnih tajnih dogovora s igračima o isplatama punih iznosa plata u periodu pandemije covida-19, odnosno tokom tri mjeseca u 2020. godini, iako je klub objavio kako će redukovati plate za četiri mjeseca. Prema podacima koji su dosad procurili u javnost, u priču je uključeno do 17 igrača, a u igri je ukupno 60 milijuna evra.

Cijenjeni italijanski pravnik Mattia Grassani, advokat specijalizovan za sportsko pravo, smatra kako se radi o najtežoj istrazi u istoriji Juventusa.

- Protivzakonito ponašanje koje im se stavlja na teret je bez presedana. Na sportskom nivou rizikuju više od kazne ili skromne kazne. Sve bi to moglo dovesti do teške kazne, tako kaže pravilo u slučaju falsifikovanja dokumenata. Naime, ako je klub ušao u sezonu zahvaljujući ovim sredstvima, može biti isključen iz nje. To može dovesti i do ispadanja iz lige – izjavio je Grassani za Radio Rai1.

Dodao je kako će sportsko pravosuđe u ovom slučaju biti veoma brzo, za razliku od civilnog, pa se odluka može očekivati još tijekom ove sezone. Grassani pozitivnim znakom smatra kolektivnu ostavku upravnog odbora Juventusa,

- Juventus je na ovaj način odsjekao prošlost, ali to nije dovoljno da umanji ozbiljnost činjenica, ako se one utvrde. To je signal koji puno govori o želji kluba da izoluje uključene elemente – smatra italijanski advokat.

Situacija je, dakle, ozbiljnija nego 2006. godine.

- Jedno je prilaziti sucima, drugo je "drogirati" klupske račune. Time se krši takmičenje s drugim klubovima i narušava regularnost lige. Ne mogu uložiti kapital u klub putem Panini naljepnica ili Monopol kartica da bih promijenio svoju situaciju – slikovito je opisao Grassani.

Objasnio je i u kojoj su mjeri u ovom slučaju povezani sportski i pravni postupak.

- Tehnički su to dva nezavisna puta. U mnogim slučajevima vidjeli smo oslobađajuće presude s jedne i osuđujuće presude s druge strane. Sportska pravda biće na prvom mjestu, a krivične istrage u međuvremenu neće donijeti presudu. Jasno je da će morati uzeti u obzir krivično pravosuđe, ali će kriterij biti autonoman. Moraju se eliminisati trule jabuke, bilo da se radi o Juventusu ili Borgorossu – zaključuje Mattia Grassani.

(Jutarnji.hr)

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program