Na inicijativu FIFA

Ovo je prvi stadion u svijetu koji će ponijeti ime po legendarnom Peleu

 • Izvor: Telegraf.rs
 • 04.01.2023.21:48

Nacionalni stadion na Zelenortskim Ostrvima ponijeće uskoro ime po nedavno počivšoj fudbalskoj legendi Peleu, potvrdio je premijer ove afričke države Ulises Koreira e Silva.

Stadion kapaciteta 15.000, koji se nalazi na izlasku iz prijestonice Praje i nosi naziv "Estadio Nacional de Cabo Verde", biće preimenovan pošto je prvi čovjek države prvi prihvatio prijedlog predsjednika FIFA Đanija Infantina da bi svaka država neki stadion u svojoj zemlji trebalo da nazove po jednom od najvećih fudbalera svih vremena.

"Kao počast i priznanje njegovoj ličnosti koja nas sve čini velikima, namjeravam da naš nacionalni stadion nazovemo "Pele stadion", u inicijativi koju će, vjerujem, slijediti nekoliko zemalja širom svijeta. Sa fizičkim nestankom Edson Arantesa do Nasimenta, Kralja Pelea, koji je bio planetarna ikona, idola masa, koji je imao moć da ujednini ljude širom svijeta, naša je želja da mu sada, na ovaj način, odamo priznanje", rekao je Silva.

On je podvukao koliki je uticaj Pele imao na portugalsku kulturu, koja je sveprisutna na Zeleonrtskim ostrvima, državi u kojoj se govori ovaj jezik.

Zelenortska ostrva i Brazil imaju istoriju i kulturu koje idu ruku pod ruku, imajući u vidu da su u pitanju dvije sestrinske države, povezane jezikom i drugim sličnim stvarima. 

"Pele je bio i ostaće zauvijek simbol Brazila, u našoj zemlji u kojoj se govori portugalski i u ostalom dijelu svijeta, bio je idol mnogim generacijama", zaključio je premijer Zeleonrtskih osrtva, piše Telegraf

Tagovi:
 • 20:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Svakog ponedjeljka u 20 časova i 20 minuta na programu ATV-a za vas putopisna avantura sa potpisom Banjalučanina Roberta Dacešina.

 • 21:00 Emisija: Ćirilica

  Svakog ponedjeljka u 21 čas na programu ATV-a možete da pratite emisiju „Ćirilica“ urednika i voditelja Milomira Marića.

 • 23:30 Serija: Bolivar (12+)

  Jedna od najpoznatijih kolumbijskih istorijskih drama i televizijskih serija 'Bolívar, una lucha admirable', što bi u prijevodu značilo 'Bolivar, borba vrijedna divljenja', prati život venecuelanskog nacionalnog heroja Simona Bolivara.