Prethodno uprava podnijela ostavke

UEFA pokrenula istragu protiv juventusa: Klubu iz Torina se ne piše dobro

  • Izvor: B92
  • 02.12.2022.01:00

Javno tužilaštvo u Torinu pokrenulo je tužbu protiv doskorašnjeg predsjednika Juventusa Andrea Anjelija i članova Upravnog odbora kluba, prenosi ANSA.

Postupak obuhvata 11 osoba iz rukovodstva Juventusa, za koje se sumnja da su falsifikovali dokumente o transferu novca i igrača, širili lažne informacije o finansijskoj situaciji kluba, manipulisali tržištem, ometali kontrolu revizije, ograničavali ulazak poreskih inspektora u prostorije kluba, itd.

Klub iz Torina je optužbe okarakterisao kao neosnovane.

"Navodi javnog tužlilaštva ne djeluju nam osnovano. Ne izgledaju da su, ni kao pretpostavke, ni kao zaključci, usklađeni sa sadržajem Milanskog berzanskog sporazuma", saopštio je čuveni torinski klub.

Svi članovi Upravnog odbora Juventusa su u ponedjeljak podnijeli ostavke, na čelu sa Andreom Anjelijem i Pavelom Nedvedom.

I to nije sve, jer je tokom popodneva reagovala i UEFA koja je pokrenula zvaničnu istragu protiv Juventusa. Iz sjedišta u Nionu objavljeno je da se ispituje potencijalno kršenje pravila o licenciranju i finansijskom fer-pleju. "U istrazi ćemo se fokusirati na moguće kršenje finansijskih pravila poslije nedavno ovbavljenih navoda kao rezultat istrage javnog tužioca u Torinu. Još 23. avgusta Finansijsko kontrolno tijelo UEFA (CFCB) je zaključilo sporazum sa Juventusom i to na bazi finansijskih informacija koje je klub ranije poslao, a koje su tiču 2018, 2019, 2020, 2021. i 2022. godine".

"U slučaju da je situacija po zaključenju istrage bila značajno drugačija od one kada je sporazum postignut, ili ako su se pojavile nove činjenice, ostavljamo pravo da raskinemo sporazum, te preduzmemo pravnu mjeru koja može da bude u skladu da proceduralnim pravilima. Sarađivaćemo sa vlastima u Italiji i nećemo se oglašavati dok istraga ne bude zaključena", poručuju iz Finansijskog kontrolnog tela UEFA koje se bavi ovim pitanjem.