ATV

Џудиста

Миланко Мучибабић титулу свјетског шампиона овјерио у осмој деценији

  • Извор: Глас Српске
  • 17.11.2023. 12:51

Џудиста Миланко Мучибабић (73) из Бањалуке на татамију је пуних шест деценија, а недавно је у Абу Дабију дошао до четврте титуле свјетског ветеранског шампиона, што је један у низу доказа да су године само број, а спорт начин живота.

Члан Џудо клуба Борац наглашава да ниједна медаља не долази без напорног рада, тако да је 100 дана тренирао без паузе прије самог такмичења, а ван сезоне тренира три пута седмично. Осим њега, у Бањалуку су се са медаљама вратила још двојица џудиста.

Мучибабић за “Глас Српске” истиче да је важан таленат, али да су кључни упорност и љубав према оном што радите.

- На недавно одржаном Свјетском џудо првенству за ветеране у Абу Дабију, гдје су уз мене били и Младен Вуковић и Никола Кљајић, направили смо значај и велики резултат. Такмичење је било на врхунском нивоу, са 1.200 такмичара из 60 земаља по старосним категоријама. Колега Вуковић и ја освојили смо медаље и у јуну на Европском првенству за ветеране у Словенији - рекао је Мучибабић. За њега је џудо више од спорта, а како каже, даје смјернице како правилно човјек да се профилише.

- Џудо је начин живљења, пуно правила и мистике, али и уважавања, и тај спорт не да нам да идемо странпутицом. Усмјерава нас, духовно и физички. Од саме медаље важније је то да се формирамо као личности, те да је то исправан пут, пут којим иду спортисти - рекао је Мучибабић.

Као и већина борилачких вјештина, џудо не подстиче развој агресије код дјеце, већ их својим учењима усмјерава на самоконтролу и дисциплину.

- Џудо је један од базичних спортова, као и атлетика и гимнастика, то је спорт који развија психу и тијело - рекао је Мучибабић.

Радо се присјећа и почетака и шта је тај спорт значио у оквирима бивше Југославије.

- Све је почело у Сарајеву, то је увијек био ентузијазам, никако материјална корист, јер је наш спорт мало нижег ранга ако причамо о финансијама. На првом мјесту мора бити тренинг, поштовање и однос према тренерима, па је онда и напредак био неминован - рекао је Мучибабић.

Пуно се ради и на популаризацији ове борилачке вјештине код нас, али и у региону, а узор младима је свакако наш првак Немања Мајдов.

 - Немања Мајдов је првак Европе и свијета, то је врх и то треба цијенити, устати и поклонити се. Немања је драгуљ и примјер за младе, био је упоран, искористио природни таленат и надоградио га оним што треба. Сада сви ишчекујемо шта ће бити догодине на Олимпијским играма, за које је већ испунио норму - казао је Мучибабић.

Биографија

Миланко Мучибабић члан је Предсједништва Олимпијског комитета БиХ, носилац мајсторског црвеног појаса девети дан те четвороструки свјетски и европски шампион. У бившој Југославији освојио је европске и свјетске медаље као такмичар и тренер репрезентације 1981, 1982. и 1986. године, а најтрофејнији је ветеран џудо спорта БиХ као вишеструки европски и свјетски ветерански првак 2010, 2013, 2016, 2017, 2019, 2022. и 2023. године.

 - За свој рад и допринос спорту добио сам и одликовање од предсједника Републике Српске Милорада Додика, што је знак да оно што радим није прошло испод радара - рекао је Мучибабић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм