U 38. godini

Preminula italijanska skijašica Elena Fankini

 • Izvor: Agencije
 • 09.02.2023.09:25

Italijanska skijašica Elena Fankini preminula je u 38. godini.

Karijeru vicešampionke svijeta iz 2005. godine prerano je prekinuo tumor na mozgu, koji joj je na kraju prerano zaustavio i život.

Fankini je preminula u svom domu u Solatu, objavila je Federacija zimskih sportova Italije, a prenosi Sportklub.rs.

Posljednji put se takmičila u decembru 2017. godine. Gotovo godinu dana kasnije dobila je dozvolu da ponovo trenira, ali se nikada nije vratila u formu. Stanje joj se pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Fankini je osvojila srebro u spustu na Svjetskom prvenstvu 2015. godine. U spustu je upisala i dvije pobjede u Svjetskom kupu.

Fankini je preminula u danu kada je njena sunarodnica Marta Boasino osvojila svjetsko zlato u super džiju i dva dana nakon što se zlatom u kombinaciji okitila Federika Brinjone. Proteklog vikenda pobjedu u spustu u Kortini d’Ampeco posvjetila joj je Sofija Gođa.

Od Elene se veoma emotivno oprostila i Mikaela Šifrin:

"Bio je ovo emotivan dan. Mnogo je toga što bih željela da podijelim sa vama, ali ono što je najteže je smrt Elene Fankini. Šaljem najdublje saučešće porodici Fankini koja je imala izuzetan uticaj na naš sport sa svojom strašću i dobrotom", navela je Šifrinova.

Dodala je da nikada nećemo zaboraviti one koje smo izgubili.

"Moje srce je i uz članove reprezentacije Italije koji veoma pate u ovim trenucima. Dijelimo hotel tokom ovog prvenstva i mogu da kažem da je njihova ljubav i snaga iskrena i čista i da navijam za sve njih sada više nego ikada", poručila je Šifrinova.


Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.