Legenda je otišla: Kralj fudbala, žena, droge i alkohola

  • 25.11.2020. 17:21

Danas je preminuo Armando Dijego Maradona (1960-2020).

U svijetu fudbala postoje dva imena koja se nikada ne pominju uzalud, Pele i Maradona.

Kontroverzan, zanimljiv, fudbalski učitelj. Život prepun skandala, žena, droge i alkohola. Karijeru je započeo u Boki juniors s kojima je osvojio naslov prvaka. Nakon toga seli se u Španiju i potpisuje za Barselonu. Tada, za rekordnih 7,6 miliona dolara. Upamćen će biti kao jedan od rijekih igrača kojem su ljuti navijači Real Madrida aplaudirali.

"Ja sam Maradona, čovjek koji stvara golove, ali i pravi greške. Mogu sve da podnesem, imam dovoljno široka ramena da sve to izdržim i da se borim sa svima".

Zbog stila igre, protivnici su ga često tukli na terenu da bi došli do lopte.

1984. godine potpisuje za Napoli sa kojim osvaja dva skudeta i Kup UEFA. Tražio je da napusti ostrvo, ali mu nisu dozvolili, međutim zbog problema sa zakonom ipak je dobio otpusnicu. Novi klub je Sevilja.

Onda se ređaju loši klubovi. Vratio se u Boku sa izjavom da se riješio kokaina. Ali već sljedeće godine potražio je pomoć u jednoj švajcarskoj klinici. Nakon tretmana 1997. godine ponovo je u dresu Boke ali u prvoj utakmici još jednom je pozitivan na kokain. Tada se obratio javnosti "Fudbaler u meni stigao je do kraja staze. Sutra će biti najteži, najgori i najtužniji dan u mom životu".

Argentina i gol rukom

Maradona je prvi put nastupio za reprezentaciju Argentine 1977. godine. Ipak, 1978. selektor Luis Cesar Menoti nije ga uvrstio u nacionalnu selekciju za Prvenstvo sveta u Argentini rekavši kako je Dijego premlad da bi izdržao pritisak. Godine a je u 1979. bio je kapiten reprezentacije Argentine koja je u Japanu osvojila naslov juniorskog prvaka svijeta. 1982. godine ponovo dolazi do seniorske reprezentacije i nastupa na svetskom prvenstvu u Španiji.

Gol rukom je obilježio ne samo jednu godinu nego i njegovu čitavu karijeru. Na Svjetskom prvenstvu u Meksiku (1986) dvostruki je strijelac u utakmici Argentine s Engleskom. Oba njegova gola na toj utakmici se i dan danas prepričavaju. Kod prvog je riječ o pogotku koji je Dijego kasnije nazvao Božjom rukom. Drugi je na mnogim rang listama proglašen za najlepši gol svih svjetskih prvenstava. Sam je predriblao polovinu engleskog tima i golmana Šiltona. Engleski komentator je uzviknuo da je prvi gol sigurno neregularan jer je postignut rukom, ali zato drugi vrijedi za deset. Na tom prvenstvu je Argentinu doveo do naslova prvaka svijeta u dramatičnom dvoboju sa reprezentacijom Zapadne Nemačke

Na svetskom prvenstvu u Italiji (1990) sa reprezentacijom je došao do finala, ali su poraženi od SR Nemačke 1:0. Godine 1993. vratio se i u reprezentaciju i to sa kapitenskom trakom. Na svetskom prvenstvu u Sjedinjenim Državama 1994. nastupio je samo na prve dve utakmice, jer je na doping kontroli opet bio pozitivan i morao je napustiti selekciju uz 15-mesečnu zabranu igranja.

Skandali

U Barseloni je prvi put probao kokain. U klubu svi su sumnjali ali su ćutali jer Maradona je bio prevelika investicija. Za to vreme čak je nastupao u dobro plaćenim reklamama protiv droge.

Godine 1991. bio je pozitivan na doping kontroli (otkriven kokain), te je kažnjen sa 15 mjeseci zabrane igranja. Iste godine, nakon povratka u Argentinu, uhvaćen je zbog posjedovanja kokaina. Sudska presuda je glasila - kontrolisan medicinski tretman. 1994. godine ponovo je došao na naslovne stranice nakon što je iz vazdušne puške gađao (i pogodio) jednog novinara. Pored toga, fudbalskim rječnikom rečeno, izgubio je i utkamicu sa ženom koju je volio, majkom sina kojeg nikada nije imao hrabrosti da prizna. U januaru 2000, dolazi na Kubu u novom pokušaju izliječenja zavisnosti od droge. Svi raniji pokušaji nisu bili uspješni.

Emir Kusturica i Maradona

Dana 18. marta 2005. Emir Kusturica je u Buenos Ajresu započeo snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o Dijegu Armandu Maradoni. Maradona je insistirao da taj film snima baš Kusturica. Prva klapa filma pala je na stadionu “Bombonjera” u Buenos Ajresu, na proslavi stogodišnjice FK Boka kada je Maradona trčao sa bakljom u ruci počasni krug. Snimanje je nastavljeno u porodičnom krugu, na proslavi osamnaestog rođendana kćerke ove fudbalske legende. Za ovaj projekat zainteresovao se i Fidel Kastro, Maradonin prijatelj, i pozvao Kusturicu da ga posketi. Film je premijerno prikazan na festivalu u Kanu.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.