Žene u sportu

Ljepši pol pokazuje da sport nije samo muška teritorija

  • 09.03.2020. 19:52

U svijet fudbala, Brankica Bavrlić-Ljubojević zakoračila je prije godinu i po dana. Portparol je banjalučkog Borca, a zadatak da bude glavna spona između medija i "crveno plavog" fudbalskog tabora kaže ne pada joj teško.

Među rijetkim je ženama, u ovdašnjem fudbalu, koja se prihvatila tog posla. Raduje je, ne krije, što iz dana u dan, svojim radom ruši predrasude o tome da ljepšem polu nije mjesto na jednoj odgovornoj funkciji u fudbalskom klubu.

"Jedina u klubu zadužena smam za komunikaciju sa medijima, ali i unutar kluba. Nikada nisam imala problem sa igračima, naš odnos je korektan, sa nekima i prijateljski. Komunikacija je dobro, trudim se da svima izađem u susret, naročito vama u medijima, a zahtjeva je mnogo", rekla je Bavrlić-Ljubojević.

Iako je Brankica ta koja je "prva na udaru" medija koji izvještavaju o FK Borac, ne libi se da pohvali svoje koleginice sa kojima svakodnevno sarađuje unutar kluba, a kako kaže, profesionalnost i odgovornost su temelj za uspjeh i u ovom poslu. 

"Nije mi neobično što sam žena u fudbalu. Sarađujem uglavnom sa muškarcima i to mi nije problem. FK Borac ima mnogo zaposlenih žena koje medijima nisu vidljive, ali marljivo rade svoj posao. U svemu je bitan balans i mislim da dobro plivam u tome", rekla je žena zadužena za odnose sa javnošću i internu komunaciju u FK Borac.

I dok se u FK Borac, hvale da Brankica van terena vodi računa o svemu, u RK Borac hvale se jednom damom koja na terenu daje svoj puni doprinos rezultatima kluba. Fizioterapeut, Sanja Vuković, stara se o zdravlju rukometaša Borca, a kroz šalu kaže da je njena posljednja kada se kroji sastav tima za utakmicu. Ne krije da je, s prvim danima, njenog dolaska u klub, svima bilo neobično što se žena prihatila "muškog" posla. 

"Bilo je malo nezgodno, uklopili smo se brzo. Navikli su se na mene, poslovno stavljamo na jednu stranu. Moraju da poštuju ono što im kažem", rekla je Vukovićeva.
  
Pobjede i poraze rukometaša i fudbalera Borca, ali i sva ostala sportska dešavanja širom planete, već deceniju unazad svakodnevno prati Jovana Kecman. Nekada košarkašica, godinama je jedno od zaštitnih lica sportske redakcija Alternativne televizije, a jedna je od tek četiri žene u Banjaluci, koja se bavi sportskim novinarstvom. 

"Teže je biti žena sportski novinar, jer se više prati muški sport. Moramo više da se dokazujemo, do sada nisam imala nikakvih problema. Mislim da se dobro snalazim", rekla je Jovana Kecman.  
 
Sportsko novinarstvo sa sobom nosi puno stresa i odgovornosti, ne krije Jovana. Ženama koje se bave ovim poslom dodatno je breme dokazati da u svim temama mogu stati rame uz rame sa muškacima iz svijeta sporta. 

"Nije jednostavno jer moraju više da se dokazuju kako bi pokazale da su ravnopravne. Nisam imala nikakvih problema, mislim da sam dobrim dijelom svojim stavom dovela do toga da me svi poštuju", dodala je Jovana.
   
Osmi mart, nije jedini dan kada ženama treba odati prizanje. Mnoge, svakodnevno dokazuju, da se itekako dobro snalaze u svim sferama života, pa i onim, poput sporta, koje muškarci svojataju kao striktno svoju teritoriju. 
 

Тагови: