Modrićev ujak bio major u vojsci Republike Srpske Krajine, svjedočio protiv Gotovine

  • 18.08.2020. 16:17

Velika prašina podigla se u čitavom regionu nakon šokantnog intervua koji je hrvatski reprezentativac Luka Modrić dao za čuveni britanski list "Dejli mejl".

U fokusu pomenutog intervja bila je nebrojano puta ispričana priča o ubistvu Modrićevog djeda Luke u ratu devedestih godina.

Modrić je Englezima ponovo pričao kako su mu Srbi na svirep način ubili djeda i kako ga je taj tragičan događaj zapravo oblikovao kao ličnost.

Međutim, nisu samo članovi porodice Lukinog oca Stipe preživjeli pakao u ratovima devedestih, kroz pravu golgotu prošla je i familija njegove majke Radojke, koja je Srpkinja iz Kruševa. Ipak, o tim stradanjima Luka nažalost nikada ne govori, kao ni mediji iz komšiluka.

Naime, Jovo Đopuđ, ujak Luke Modrića, svjedočio je pred Haškim tribunalom protiv ratnog zločinca Ante Gotovine.

O tome se u Hrvatskoj ne priča, jer pitanje je šta bi bilo sa porodicom Modrić u Zadru da su znali da je Lukina majka Srpkinja iz Kruševa, a da je njen blizak rođak major u vojsci Republike Srpske Krajine.

To je bila strogo čuvana tajna, koja se krila od Luke.

Jovo Dopuđ je od 1991. do 1993. godine bio major u Vojsci Republike Srpske Krajine i komandant 4. lake pešadijske brigade 7. sjevernodalmatinskog korpusa.

Bliski je rođak Radojke Dopuđ, Lukine majke, a oboje su iz sela Kruševa pored Obrovca.

Jovo je 1993. godine tražio da bude demobilisan, a posle pada Krajine 1995. preselio se u Srbiju i tu je živio do 16. avgusta 2017. godine, kada je preminuo.

Lukin ujak je 2008. godine bio svjedok Haškog tribunala u postupku protiv generala Ante Gotovine. Tom prilikom je svjedočio o tome da su Srbi napustili Krajinu zbog granatiranja civilnih ciljeva, a da je naređenje izdao lično Gotovina.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм