Premijer liga BiH

Nemanja Bilbija i ove sezone u odličnoj formi

  • 29.10.2018. 20:11

Nemanja Bilbija i ove sezone je centralna figura premijerligaškog karavana. Banjalučki fudbaler u dresu “Zrinjskog”, sa 12 postignutih golova, vodeći je strijelac lige, a golgeterskom učinku dodao je i tri asistencije.

Bilbija je posebno impresivne partije ove sezone pružio protiv "Zvijezde 09", kada je postigao četiri gola, te u minulom premijerligaškom kolu kada je het trikom donio pobjedu svojoj ekipi protiv zeničkog "Čelika".  

"I prošlo kolo je pokazalo da sam u dobroj formi. Kada se "otvori" utakmica u 25. sekundi i kada se postigne gol, naravno da je sve lakše. Drago mi je da sam ponovo postigao het trik i da sam prestigao svog kolegu Krpića na prvom mjestu liste strijelaca. Nadam se da "Zrinjski" i ja možemo da zadržimo ovu formu i da ostanemo na vrhu," kaže Bilbija.

HŠK “Zrinjski” je koncem oktobra u premijerligaškom vrhu, iako je takmičarska godina počela ranom eliminacijom sa evropske scene i serijom prvenstvenih poraza.  Ipak, nakom smjene trenera Ante Miše sredinom avgusta, a povratkom Blaža Sliškovića na stadion “pod Bijelim brijegom”, mostarski klub je u minulih 11 premijerligaških kola ostvario osam pobjeda, jedan remi, uz dva poraza, i trenutno kaska samo dva boda za vodećim "Sarajevom". Na polovini prvenstvene trke, izvjesno je da će se borba za titulu voditi između tri kluba, sarajevskih vječitih rivala i akutelnog šampiona.

"Zrinjski" i dalje, uz sav respekt ka ostalim protivnicima, ima najkvalitetniji igrački kadar. Imamo jednu kvalitetnu širinu i sigurno da imamo velike šanse da se borimo za prvo mjesto i da osvojimo prvo mjesto. Na tome radimo. Ja insistiram na tome da niti jedan igrač ne izgubi volju i želju za novim uspjehom i za novom potvrdom, i ako tako budemo razmišljali u svlačionici ja vjerujem da ćemo biti prvaci i ove godine," rekao je Slišković.

Sa riječima svog trenera slaže se i Nemanja Bilbija, ali oktriva da u “Zrinjskom” pokušavaju dodatno da zategnu igru u svim linijima tima, kako bi greške koje otvaraju prostor protivniku na terenu sveli na minimum. 

“Gladni smo novih pobjeda,” poručuje Bilbija pred nastavak sezone, ipak, ne krijuću da ga tišti što uprkos dobroj formi poziv selektora Roberta Prosinečkog ne stiže na njegovu adresu. 

"Stvarno mi je malo krivo. Iz poziva u poziv se nadam da će stići i meni. Postigao sam sedamdeset golova u BiH, a još nisam dobio priliku da debitujem za reprezentaciju u nekoj kvalifikacionoj utakmici i moram reći da mi je stvarno krivo zbog toga," iskren je Bilbija.

Nemanja igra svoju četvrtu sezonu u dresu "Zrinjskog", sa kojim je osvojio tri uzastopne šampionske titule, a sa ukupno 42 postignuta gola za mostarski klub trenutno je drugi najbolji strijelac u klupskoj istoriji, iza Krešimira Kordića koji je na koti 75.