Savladala idola

Osaka preko Serene do titule na US Openu

  • 09.09.2018. 07:55

Mlada japanska teniserka Naomi Osaka osvojila je prvu Gren slem titulu u karijeri, pobjedom u finalu US Opena nad Serenom Vilijams sa 2:0 u setovima.

Osaka je savladala legendarnu Amerikanku u uzbudljivom meču 6:2, 6:4 za sat i 19 minuta igre i postala prva Japanka koja je osvojila Gren slem trofej.

Iako je 16 godina mlađa od svoje rivalke, 20-godišnja Japanka je od starta meča u Njujorku bila znatno smirenija u odnosu na iskusnu Vilijamsovu, koja je imala priliku da dođe do 24. Slem titule.

Amerikanka je uzela prvi gem u meču, ali je uslijedio veliki pad u njenoj igri prožet velikim brojem neiznuđenih grešaka. Osaka je to pažljivo koristila, gradila igru iz poena u poen i sa pet gemova u nizu došla nadomak prvog seta. Serena je u tom šestom gemu mogla da se vrati, ali nije iskoristila dvije brejk lopte, pa je Japanka u finišu rutinski došla do vođstva - 6:2. 

Vilijamsova je podigla nivo igre u drugom setu, počela manje da greši i tako uspjela da dođe do prvog brejka. Bilo je to u četvrtom gemu, za vođstvo 3:1. Ipak, Osaka je ekspresno uzvratila i tu se dogodio početak kraja Serene.

Amerikanka je u tim trenucima u potpunosti izgubila kontrolu, što je načeto nešto ranije opomenom zbog 'koučinga', pa je poslije lomljenja reketa i druge opomene, dobila kaznu - Osaka je naredni gem krenula sa 15:0 i na kraju ga riješila bez izgubljenog poena za poravnanje 3:3.

Japanka je nervozu rivalke iskoristila na najbolji način i ponovo joj oduzela servis za potpuni preokret (4:3), kada je nastala potpuna drama na terenu. Serena je ušla u verbalni konflikt sa sudijom Karlosom Ramosom, u jednom trenutku mu rekla i da je lopov, zbog čega se na terenu pojavio i supervizor. Osaki je dodeljen još jedan gem za vođstvo 5:3, poslije čega nije bilo povratka za američku igračicu.

Osvajanjem US Opena, Osaka je dobila ček na 3.8 miliona dolara.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм