Niko nije prijavljen u Hrvatskoj

Osvajači Dejvis kupa ne plaćaju porez u Hrvatskoj

  • 29.11.2018. 22:09

Nijedan od četvorice tenisera koji su predstavljali Hrvatsku na Dejvis kupu i osvojili svjetski naslov nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj. Rezultat je to politike visokih poreza koja je brojne sportiste, ali i firme otjerala u inostranstvo.

Marin Čilić, Ivan Dodig, Borna Ćorić i Mate Pavić prebivališta imaju u destinacijama koje im daju mnogo povoljniji porezni tretman u odnosu na Hrvatsku. Konkretno, Čilić je prijavljen u Monte Carlu, Ćorić u Dubaiju, dok su Dodig i Pavić na Bahamima. Radi se o destinacijama koje nemaju porez na dohodak.

Hrvatska je porezno potpuno nekonkurentna

Hrvatska ima uspješnih sportaša, od kojih neki, poput tenisera, zbog prirode svog posla - veći dio godine su na putovanjima i turnirima - mogu birati gdje će imati prijavljeno prebivalište i plaćati porez.

Kako je Hrvatska u poreznom smislu potpuno nekonkurentna, ima relativno visoke poreze na dohodak i progresivno oporezivanje, većina sportaša koji nisu vezani uz neki klub i mjesto boravka sasvim legalno prijavljuju boravak u zemljama s niskim porezima.

Hrvatska politika samo gleda kako uzeti više

Zemlje međusobno konkurišui poreznim sistemima, visinom poreza i mnoge su upravo zahvaljujući nižim porezima privukle kapital i izašle iz siromaštva.

Možda najpoznatiji primjer je Irska koja je, ne tako davno, prije nekoliko desetina, bila vrlo slična Hrvatskoj. Siromašni otok s kojeg svi iseljavaju.

Situacija se promijenila kada su atraktivnim porezima odlučili (i uspjeli) privući globalne kompanije u svoju zemlju. U Hrvatskoj se o tome nikada nije ni razmišljalo - dapače, porezna politika se kroji tako da se od svakog pokušava uzeti više, a na kraju se građani otjerju i onda država koja je htjela naplatiti na primjer 40 odsto umjesto 10, ne dobije ni lipe.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.