Biciklizam

Petar Spaić "gazi" kilometre ka novim uspjesima

  • 26.07.2020. 19:42

Petar Spaić je prvi profesionalni trebinjski biciklista. Konkurenicu nema u svom gradu i regiji, a od skora drugi je najbolji biciklista u BiH.

Na državnom prvenstvu u dvije treke oko vrata mu je zasijalo srebro. Kružnu trka i trku u usponu  prešao je ko od šale iako se kaže nije nadao.

"Pa nisam baš, nisam se nadao nekoj medalji jer je zaista velika konkurencija, ali eto uspio sam treningom", rekao je Petar Spaić, biciklista.

Petar je najboji pokazatelj da se svaki trud isplati. Na dvotočkašu za svojih 18 godina prešao je kilometare i kilometre, trenirajući sedmično pređe od 1.000 do 1.500 kilometara. Najduža destinacija na koju je otišao bila je Grčka. Kaže da nije lako.

"Ovo je vrlo težak sport jer se mora trenirati svaki dan čak i zimi, ali mi imamo sreću da se ovdje može voziti i preko zime ne moram ići na trenažer da vozim u sobi. Nažalost nemamo takmičarskih biciklista u Hercegovini iako imamo skoro pa savršene uslove jer su sve brda oko nas", istakao je Spaić.

Ljubav prema bicilizmu rodila se kada je kao član Planinarskog društva iz Trebinja vozio čuvenu trku u kamenu, "Za sirac sira". Kaže da uživa u svakom pređenom kilometru kroz ovaj krš ali jedna staza mu je omiljena.

"Najviše volim Leotar jer je najveći uspon za najkraće vrijeme. Za sat vremena se popnem na nekih 950 metara visinske razlike. Najviše uspone volim", naglasio je Spaić.

U Trebinju ne postoji profesionalni biciklistički klub pa je Petar član kluba iz Mostara, a smješka mu se i dres reprezentacije. Kaže osim što je naporan ovaj sport je jedan od najskupljih sportova, za dobro biciklo potreno je izdvoiti od 5.000 do 10.000 evra.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.