Struka pohvalila kvalitet drugog ranga takmičenja

Primorska favorit za ulazak u ABA Ligu

  • 24.01.2019. 16:14

Drugu sezonu Druge ABA lige obilježila je slovenačka Primorska. Klub iz Kopra nakon 16 kola ima 15 pobjeda i ubjedljivo drži lidersku poziciju pred početak plej ofa. Nakon što je lani Krka preko fajnal fora u Čačku izborila povratak u elitni rang, ponovo je predstavnik Slovenije favorit za promociju u prvi razred. 

Razlika u odnosu na prošlu sezone je i što će finalista igrati baraž protiv pretposljednje ekipe iz ABA lige. Tako su klubovi iz drugog nivoa takmičenja dobili još jednu priliku da izbore mjesto među najboljima. Prema mišljenju struke, Druga ABA liga ispunila je svoju misiju.

"Organizacija i kvalitet su na visokom nivou. Zadovoljan sam i našim rezultatima i nadam se da ćemo izboriti plejof", rekao je trener Sparsa Marko Trbić.

Sparsi su u odličnoj pozicji pred posljednih šest utakmica u ligaškom dijelu i boriće se sa MZT-om za prednost domaćeg terena u plejofu. Sa druge strane malo je razočarao šampion BiH Zrinjski koji je prošle sezone bio konkurentniji. Treneri su saglasni da je Druga ABA liga kvalitetno takmičenje, pogodno za razvoj mladih igrača, ali i klupski napredak na svim nivoima.

"Druga ABA lige je idealno mjesto gdje mladi igrači i klub mogu da se razvijaju i gdje se kroz dvije utakmice sedmično može postići nivo razvoja kluba i omogući prodaja igrača što je nama prioritet. Nadamo se da ćemo tu i ostati", rekao je Trbić. 

Njegov kolega sa klupe Zrinjskog Hrvoje Vlašić ističe da nije prezadovoljan rezultatima ove sezone, ali i da  je tim imao mnogo problema sa povredama.

"Liga je dobra i kvalitetna. Podiže formu ekipama, to se vidi najbolje kroz utakmice u nacionalnim prvenstvima. Što se nas tiče, ova liga je po mjeri", rekao je Vlašić.

Osnivanje Druge ABA lige dalo je motivaciju klubovima da ulože dodatna sredstva i napore kako bi postali kompetitvni ne samo u nacionalnim ligama nego i u regionu. Prema mišljenju trenera Igokee Dragana Nikolića, još uvijek postoji jaz imeđu ekipa u dva ranga regionalnog takmičenja, ali ističe da postoje klubovi sa potencijalom koji bi mogli biti konkurentni i u prvom razredu.

"Jasno je ko tu najviše ulaže Primorska i MZT koji imaju najveće ambicije. Sutjeska ima velikog ulagača u sport, ujedno i vlasnika kluba, kao i Dinamik, a Borac je tu najveće ime u ligi. Ideja je odlična, mislim da je ove sezone i više praćena. Što se mene tiče ja sam i za ABA 3", kazao je Nikolić.

Generalni utisak je da su se klubovi Druge ABA lige uglavnom oslonili na iskusnije igrače koji su već nastupali u prvom rangu poput Jagodića Kuridže, Andrije Bojića, Albijanića, Protića, Marinovića i drugih, a sve u potrazi za rezultatom. Malo je onih koji su u vatru gurnuli mlade igrače, za sada je od nove generacije, sezonu obilježio Miloš Glišić, koji iako ima 20 godina, već dugo se pominje u profesionalnoj košarci. 

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)