Svjetsko prvenstvo

Prvi mečevi osmine finala

  • 30.06.2018. 08:52

Prva utakmica osmine finala Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji donosi nam spektakl. Od 16.00 časova, na Kazanj Areni sastaju se reprezentacije Argentine i Francuske.

Nokaut faza šampionata je potpuno drugačije takmičenje od onoga što smo imali do sada. Ovde nema popravnog, a svi timovi koji su ostali na prvenstvu već gledaju ka trofeju.

Prvi meč osmine finala donosi nam veliki derbi dva velikana svjetskog fudbala.

Francuzi su zauzeli prvo mjesto u grupi C, iako nisu djelovali baš ubjedljivo. Ostvarili su pobjede protiv Australije i Perua, dok su sa Danskom odigrali bez golova.

Ipak, očekuje se da izabranici Didijea Dešama zaigraju mnogo bolje u ovoj fazi takmičenja kada niti jedan učesnik Mundijala nema pravo na grešku. Od tima koji u svojim redovima ima pregršt zvijezda, kao što su Pogba, Grizman, Mbape, Dembele, Žiru... očekuje se mnogo, a oni su željni dokazivanja...

Protivnik im je Argentina koja je ljubitelje fudbala razočarala u grupnoj fazi, ali ih nikako ne treba otpisivati.

"Gaučosi" su se kroz "iglene uši" provukli u Grupi D. Na startu su remizirali sa Islandom, potom su deklasirani od Hrvata, da bi u posljednjem kolu protiv Nigerije pobjedom izborili plasman među 16 najboljih ekipa.

Na Mesiju je ogroman pritisak da opravda epitet jednog od najboljih fudbalera svijeta i možda posljednja šansa da u reprezentativnom dresu ostvari očekivanja nacije...

Pobjednik ovog meča ići će na boljeg iz duela Urugvaj - Portugalija.

Urugvaj je tek u 3. kolu grupe A pobjedom nad Rusijom (3:0) pokazao veliki dio svojih raskošnih sposobnosti. A šta se drugo moglo očekivati od ekipe koja u odbrani ima Diega Godin i Josea Himeneza te u napadu Edinsona Cavanija i Luisa Suareza. Ipak, bez obzira na meč protiv Rusije, dojam je da Urugvaj nije pružio ono najbolje.

Portugalija je u grupi pokazala uglavnom ono što se i očekivalo od njega, igrao je čvrsto i disciplinovano što je zaštitni znak ove ekipe od kako je vodi Fernando Santos. Svakako je naprijed Kristiano Ronaldo, a tu su i Rikardo Kvaresma, Bernardo Silva i ostali igrači koji jednim potezom mogu riješiti meč. Portugalci su usput pokazali, naravno na krilima Ronalda, da mogu ganjati rezultat, postići više golova na jednom meču, a to se desilo protiv Španije, kada je bilo najteže i najpotrebnije. Jednostavno, radi se o ekipi koja je mudra, efikasna i koja posjeduje sva potrebna oružja da ide do samog kraja na kup takmičenjima.

Urugvaj još uvijek nije primio gol na prvenstvu što je odraz defanzivne stabilnosti bez obzira na činjenicu da su imali poprilično laganu grupu u odnosu na ostale.

Interesantno je da bi pobjede Portugalije i Argentine značile da ćemo u četvrtfinalu vidjeti okršaj Ronalda i Messija, ali u ovom trenutku šanse za takvim nečim nisu velike.