Kraj sezone u Premijer ligi BiH

Sarajevo šampion, Borac u Evropi

  • 01.06.2020. 19:38

Fudbaleri Sarajeva novi su šampioni BiH. Evropsku vizu izvadile su ekipe Željezničara, Zrinjskog i Borca, a premijerligaško društvo napuštaju Zvijezda 09 i Čelik, dok završnica Kupa BiH neće biti odigrana.

Ovo je odluka Komiteta za takmičenje Fudbalskog saveza BiH koju bi, na večerašnjem sastanku, trebalo da usvoji i Izvršni odbor krovne kuće bh fudbala, čime bi se konačno stavila tačka na takmičarsku sezonu. Milorad Lale, prvi čovjek Komiteta za takmičenje, kaže da su odluke donesene jednoglasno, a ističe da uprkos želji svih da sezona bude okončana na terenu to jednostavno nije bilo moguće.
 
"Mislim da nikad nije bila donesena odluka u kojoj su svi zadovoljni, ali u svakom slučaju, ovim prekidom koji je prouzrokovan višom silom gubimo svi. Kako savez i klubovi, tako i službena lica i svi ostali koji opslužuju Fudbalski savez BiH, a u suštini i sport u RS i Federaciji BiH", rekao je Lale. 

Prijedlog Komiteta za takmičenje je da, već 1.avgusta krene naredna sezone u Premijer ligi BiH. U Fudbalskom klubu Borac, ističu da je odluka o prekidu prvenstva očekivana, a kako kažu, sada na miru mogu da se posvete planovima za naredni period.

"Kada Izvršni odbor usvoji odluku takmičarske komisije sigurno da će svim ekipama biti lakše da se pripremaju za narednu sezonu. Kako sa pojačanjima tako i sa pripremama, ali i ostalim stvarima koje nam donosi nova sezona", izjavio je direktor Borca Dejan Lukendić.  

U društvu najboljih naredne sezone ponovo će igrati Krupa i Olimpik, koji su osvojili šampionske titule u Prvoj ligi Republike Srpske i Federacije BiH.