Premijer liga BiH

Sezona tek počela, a već pet klubova smijenilo trenere

  • 27.08.2018. 19:45

Trenerska vrteška nastavila se u bh. fudbalu i ove sezone. Trener Širokog Brijega Boris Pavić je peti stručnjak koji je smijenjen u Premijer ligi poslije samo sedam odigranih kola.

Da stvar bude gora, Pavić je smijenjen iako nije izgubio nijednu utakmicu u prvenstvu. Široki je upisao tri pobjede i četiri remija pa zauzima treće mjesto sa samo bodom zaostatka za Sarajevom i Željezničarem. 

Prije Širokog za promjenu na klupi odlučili su se Mladost, Sloboda i Zrinjski, dok je Slobodan Krčmarević sam digao sidro na Grbavici. Istaknuti internacionalac Darko Maletić smatra da je struka obezvrijeđena.

"To je poražavajući podatak. To se ne radi ni u regiji, a kamoli u Evropi. Time se pokazuje da je struka devastirana i da klubovi nemaju nikakvu viziju. Ti treneri su prošli pripreme sa timom i sada dolazi neko novi što je početak novog procesa", rekao je Maletić. 

Tako je skoro pola lige promijenilo trenera, a već se ironično licitira imenom narednog koji će morati da spakuje kofere. Kada se priča o uspjehu i rezultatu neke ekipe, apostrofira se kontinuitet na svim nivoima kluba, naročito na trenerskoj klupi. Očigledno da čelnici klubova u BiH nemaju dovoljno strpljenja, ali postoje i drugi problemi, poručuje Maletić. 

"Tu su problem i sami treneri, jer je BiH jedina zemlja u regionu koja nema udruženje trenera. Tako su treneri nezaštićeni i onda dolazi do smjene", rekao je Maletić.

Trenerski hljeb nije lako zaraditi na ovim prostorima. Neki klubovi promjene i po četiri trenera za sezonu. Čelik je to učinio 2016. godine u samo 18 kola. Te sezone sječu je preživio samo tadašnji kormilar Krupe Slobodan Starčević koji sada vodi Tuzla siti. Rekorder u regionu je Vojvodina koja je lani izmijenila čak šest stručnjaka.