Generalni sekretar odlučio da sam "skroji" završnicu

Skandalozan kraj košarkaškog prvenstva BiH: Burne reakcije iz tabora Igokee, Borca i Sparsa

  • 06.06.2021. 09:54

Skandalozan kraj košarkaškog prvenstva BiH ustalasao je sportsku javnost, a izazvao je i burnu reakciju iz tabora Igokee, Borca i Sparsa. 

Iako je danima unazad, čak pet klubova iz Lige 6 apelovalo da se prvenstvo okonča nakon 10 ligaških kola, Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH, odlučio je da sam skroji završnicu i titulu dodijeli ekipi Širokog Brijega. 

Kako ATV saznaje, Čolan je bez znanja Mirze Teletovića, predsjednika KS BiH i bez saglasnosti članova Upravnog odbora "organizovao" završni turnir u Širokom Brijegu iako su, dan ranije, iz Igokee, Borca i Sparsa jasno poručili da se neće pojaviti u "Pecari". 

"Tražićemo poništenje odluke da se titula dodijeli ekipi Širokog Brijega i smjenu generalnog sekretara Amera Čolana, ali i svih koji su ga podržali. Čolan je glavni krivac za skandal koji se desio i vrijeme je da se njegovoj samovolji, koja traje već duži period, stane u kraj. Od košarke je napravio cirkus. Ponovo je pokazao da nema poštovanja prema klubovima, ali ni prema predsjedniku KS BiH i članovima Upravnog odbora KS BiH. On je na svoju ruku napravio čitavu ujdurmu u Širokom Brijegu. Nije obavijestio nikoga. Ni predsjednika KS BiH, ni članove Upravnog odbora KS BiH. Napravio je skandal koji, do sada, nije viđen na ovdašnjim terenima i o tome sada bruji region. To dovoljno govori o njegovim interesima za košarku u BiH. Do sada je pokazivao samovolju, a od juče i veliki bezobrazluk." poručio je Vuk Radivojević, sportski direktor KK Igokea. 

Radivojević kaže da su se vođeni isključivo brigom o zdravlju igrača, koji su imali zgusnut kalendar takmičenja i mnoštvo utakmica ove sezone, odlučili da podrže apel klubova za kraj sezone nakon deset odigranih kola u Ligi 6. 

"Mi smo svoj kvalitet na terenu pokazali u Ligi 6 i tokom čitave naše sezone. Ostvarili smo svih deset pobjeda u Ligi 6 i uvjeren sam da bi bez problema osvojili titulu. Međutim, odlučili smo da podržimo ostale klubove i da stanemo u zaštitu svih igrača. Sem toga, nije ni malo fer i sportski da se nakon deset odigranih kola, igra završni turnir i da dvije utakmice odlučuju o tituli. To se nigdje ne radi. Sa druge strane, sezona je bila preduga, umor je uzeo svoj danak i mora da se vodi računa o tome. Mora da se pokaže ljudskost. Igrači moraju da budu zaštićeni, a ne da zbog samovolje generalnog sekretara rizikuju svoje karijere. Niko nije vrijedan zdravlja igrača. Na kraju krajeva, u našim redovima ima nekoliko reprezentativaca BiH. Ista je stvar i sa ostalim klubovima. Šta da se neko od njih povrijedio i da ih je selektor izgubio na duži period?  To dovoljno govori o tome koliko pojedinci brinu za košarku u BiH. ", ističe Radivojević.

Za košarkaše Širokog Brijega koji su, ni krivi ni dužni "osvojili" titulu šampiona BiH, Radivojević kaže da mu je žao što su poslužili kao marionete u predstavi koju je režirao Čolan. 

"Siguran sam da košarkaši Širokog Brijega, kao sportisti ne mogu da se raduju tituli koja im je dodijeljena na ovaj način. Meni je žao tih momaka, zato što im je rečeno da budu dio predstave generalnog sekretara KS BiH. Uručen im je šampionski pehar, a u duelima sa Igokeom, Borcem i Sparsima tokom Lige 6 upisali su svih šest poraza. Od nas su, dva dana, prije ovog cirkusa izgubili 34 razlike na svom terenu, a trofej i medalje koje su primili samo su stavili mrlju na njihove karijere i sportski put", poručuje Radivojević.

Kivni su i u KK Borac. Kažu da je čitava sezone u prvenstvu BiH izgledala kao svojevrsni poligon za igru Amera Čolana. 

"Od samog početka sezone mi nismo znali u kojem formatu će da bude odigrana završnica sezone. Ovaj problem nije od juče, ovo traje već šest mjeseci. Kao klub smo uradili sve što je bilo do nas, poštovali smo KS BiH iako oni nisu pokazali poštovanje prema nama. Smatramo da je Amer Čolan glavni krivac za skandal koji se desio. Od samog početka sezona nije slušao glas klubova, glas trenerske struke, glas igrača, a puna su mu usta borbe za zaštitu interesa košarke u BiH. Sve što je uradio je veoma neozbiljno i drsko prema klubovima, a pogotovo prema igračima koji su najviše bili pogođeni nakaradnim sistemom takmičenja" kaže Milan Đajić, prvi čovjek KK Borac. 

Oglasio se i Nihad Selimović, predsjednik sarajevskih Sparsa sa jasnom porukom. 

"Svi oni koji su učestvovali u ovome trebaju odmah podnijeti ostavke" , kaže Selimović.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм